Колбаси и кренвирши не са полезна закуска за детето

Има риск да увредят и бъбреците

30 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Филия със салам или кренвирши – типични храни от закуската не детето, въобще не са полезни. Нещо повече. Те могат да причинят проблеми с бъбреците, предупреждават лекари. И тези храни не бива да присъстват често в менюто му.
Децата лесно свикват с колбасите и дори се пристрастяват към тях, защото в състава им влизат различни добавки, които усилват вкусовите усещания и влияят на „центъра на удоволствието“ в мозъка. Но постоянното им присъствие им в детското хранене може да доведе до куп здравословни проблеми.
Прекомерната им употреба води до излишно натоварване на организма с белтък, който затруднява работата на бъбреците. Той може да причини алергична реакция и да стана причина за повишена нервна възбуда. И, ако се налага да ограничите колбасите, то в  менюто на деца в предучилищна и училищна възраст трябва да има повече полезни мазнини. Достатъчно е на ден с храната да приемат по 4 чаени лъжички зехтин, слънчогледово или царевично олио.

Ако се чудите какво да дадете на детето ето едно балансирано дневно меню. Дава го специалистът по детско хранене д-р Славена Стойкова.

Закуска

- зърнена закуска с мляко и плод;

- нискомаслен плодов йогурт и препечен пълнозърнест хляб;

- пасирани плодове и кисело мляко.

Обяд

- зеленчукова супа или зеленчуци на пара;

- ориз с грах и моркови;

- ориз със соеви кълнове;

- варива, риба.

Следобедна закуска

- сандвич от пълнозърнест хляб, яйце и сурови зеленчуци;

- плодово и кисело мляко;

- зърнено вариво и прясно обезмаслено мляко;

Вечеря

- Зеленчуци с риба или друг вид месо месо

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа