Стресът от изпити кара учениците да ядат вредни храни

Учени: дори няколко седмици нездравословно преяждане са опасни

Снимка: Shutterstock

Преяждането на ученици с нездравословни храни по време на изпити е проблем, на който специалисти от университета в Гент обръщат внимание, защото, по техни данни, до 75% от младите хора преодоляват стреса през изпитните сесии с голямо количество вредни храни.

„Най-рискови сред учениците и студентите са тези, които обичат сладки и мазни продукти, които се въодушевяват от уханията и вида на храната. Както и онези, които са чувствителни към похвали, наказания или водят заседнал начин на живот”, заявяват изследователите.

Тяхното мнение е в резултат от проучване на 232 студенти между 19 и 22 години. Специалистите са общували с младежите преди и след изпити, за да определят нивата на стрес, хранителните навици и психо-емоционалните им проблеми. Така стигат до заключението, че само една четвърт от учащите се се придържат към здравословно хранене по време на сесията, като консумират достатъчно количество зеленчуци, плодове и др.

"Дори няколко седмици злоупотреба с нездравословна храна може да се отрази неблагоприятно на здравето. Освен това съществува риск, че по време на изпита ще се формира хранителен навик да се злоупотребява с вредни деликатеси, който няма да изчезне след края на стресовия период", цитира авторите medikforum.

Коментари
Последни видеа