С храна на детската площадка

Пресметнат риск в 10 точки – от психолога Теодора Пампулова

08 Ноември 2018 г.
С храна на детската площадка

Снимка: Guliver / iStock

Детската площадка е предпочитано място за закуска или обяд в игри и закачки - всяка майка го знае. Затова и родители на по-злояди деца използват катерушките и като възможност детето да хапне. 

Често консумирането на храни на крак се определя не като хранене, а като похапване, гризкане или хрупане, тъй като не цели качествено засищане на глада, а по-скоро залъгването му за кратък период от време.

Сложна ситуация

Предлагането на лакомства и храни, определяни като вредни, от страна на други възрастни или други деца, често поставя майката в неприятна ситуация. Докато е по-малко нейното дете, тя може да отклони вниманието му, да откаже вместо него или да си тръгне от площадката за игра.

Ако обаче детето е по-голямо и осъзнато желае да получи от това, което приятелчето му яде (солети, бисквити, зърнени пръчици, бонбони, сладолед...) положението става по-деликатно.

Печеливш изход

Такъв често липсва. В единия вариант можете да откажете един бонбон, да обосновете отказа си пред другия родител или дете, с което ще се почувствате „лоша“ в очите на собственото си дете, или да пренебрегнете принципите си относно храненето и да му позволите да си вземе.

Снимка: Guliver / iStock

Най-добрият вариант е да имате някакъв плод или храна, която предпочитате, за да предложите на детето си, вместо тази, която смятате за вредна, и то да похапва наред с другите на пързалката.

Конфликт на интереси

Какво да очаквате, ако предложите на своето дете храна или лакомство и другите видят:


- Мигновен интерес от страна на повечето деца - ще последва мигновено. Любопитството им ще надделее, те ще оставят заниманията си и ще се скупчат около вашето дете.

- Умолителни детски погледи, които могат да ви скъсат сърцето, готови на всичко, за получат от това, което похапва вашето дете.

- Възможен е конфликт. Когато става въпрос за близалка или вафла детето не желае да я споделя, защото е само една. В случай, че са солети, бисквити, пуканки детето само може да предпочете да не ги споделя с непознатите деца, което ще породи недоволство и ще разплаче много от тях.

- Конфликт между вас и другите майки относно здравословното хранене и дали детският кът в парка е място за такива вредни храни.

Пресметнат риск

Какво трябва да знаете, когато носите храни и напитки на детската площадка?

1. Най-добрият вариант е да отделите детето от другите деца, например на по-отдалечена пейка, на която то да се нахрани спокойно и след това да се върне, за да продължи да играе.

2. Родителите реагират много по-спокойно, ако предлаганата на тяхното дете храна е плод, зеленчук или е домашно приготвена.

3. Не предлагайте храни на дете без разрешението на неговия родител! Причината за това е чисто здравословна.

Някои деца са алергични към дадени храни, напитки или ядки, има деца с диабет или с точно определен хранителен режим. В тези случаи един бонбон може да влоши рязко и внезапно състоянието им!

4. В случай, че не виждате родител наблизо, не се съгласявайте да предоставяте храна на друго дете, дори то твърди, че му е разрешено. Няма дете, което да не желае да хапне нещо „забранено“. Помолете го да извика близък, за да попитате него.

5. Детето може да свикне да се храни по този начин и да възприеме консумирането на храни и напитки като неделима част от играта, да предпочете да хапва на крак и набързо, за да продължи със заниманието си.

6. Възможно е да започне да отказва домашно приготвената храна за обяд или за вечеря, когато знае, че навън може да получи пица или сладолед. Хранене и забавление в детския кът могат да доведат до постепенно отпадане на основни храни, които поради своя вид не са подходящи за консумация навън. Така в менюто на детето започват да преобладават сухите храни.

7. Децата, които похапват, докато играят, рядко имат стабилен хранителен режим и търсят по нещо за хапване през кратък период от време.

8. Същевременно катеренето по пързалката или люшкането на люлката и консумирането на храни и напитки може да доведе до задавяне и други неприятни случки.

9. Всеки родител има правото да определя здравословните навици на своето дете, в зависимост от собствените си възгледи и финансови възможности.

10. По възможност и вие не консумирайте подобен вид храни на детската площадка. Ефектът от това ще бъде бъде почти същия, както ако това прави детето ви.

Теодора Пампулова е детски психолог и психотерапевт с частна практика, училищен психолгог, сертифициран медиатор от Министерство на правосъдието и координатор на Дружеството на психолозите в Пловдив и региона. Пише статии в областта на детската психология и детското развитие, работи с деца от 2 до 18-годишна възраст и с техните семейства. 

Хранене

Защо децата мразят броколи, спанак и зеле

Хранене

Психолози: внимавайте какво ядете пред децата

Хранене

6 добри идеи при липса на апетит

Здраве

Д-р Акс: Яжте мръсно!

Още от Хранене

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Бебе, което пие мляко. Снимка: Getty

Шише преди сън за по-лесно заспиване

Момиче се гледа в огледало. Илюстрация: Getty

Когато дъщеря ви каже: Мамо, дебела съм

Макар и рядко, децата проявяват алергия към морски продукти.

Снимка: Shutterstock

Алергия към черупчести храни при децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца