Ледени близалки

Как да си ги направим вкъщи и да предизвикаме лек фурор сред малките хора

26 юни 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Най-великото на лятото е слънцето, морето и яденето на сладолед. Ако сте на друго мнение и не смятате, че това е топ 3 на топлите месеци, ще се радваме да чуем вашата версия, но, честно казано, няма да сме способни да ви разберем, защото как може изобщо да има нещо по-велико от слънцето, морето и яденето на сладолед.

Особено за последното подозираме, че съвсем си съвпадаме със схващането на племето на малките хора, известни с името Деца. Сред най-ревниво пазените обичаи в тяхната общност е яденето на сладолед и от векове си предават методи как да го измолват от големите хора във всеки един момент. Има някои представители на малките хора, които са способни да се сдобият с няколко сладоледа за един ден, прилагайки хитрост, ловкост и майсторство върху отделни членове от семейството на големите хора, към което принадлежат.

Намерени са пещерни рисунки, които показват как малък човек успява да се сдобие със сладолед от майка си, след което финтира баща си, че майка му е казала, че сладоледът трябва да дойде от него, и така изяжда втори, а накрая, ако има късмет, милостивата баба, дори без да пита, дава нов сладолед, с който сладоледите за деня стават цели три.

В това, разбира се, не би трябвало да има кой знае какъв проблем, ако напоследък в сладоледите нямаше и много други неща освен съставките за сладолед, които не са особено полезни за малките хора (за големите също). С домашно направените сладоледени близалки обаче нещата стоят по друг начин. Те са от страната и на сладоледа, и на плодовете, така че са максимално полезни.

Снимка: Guliver / iStock

Как да си ги направим?

Намирате си формички за сладолед. Има ги в най-различни разновидности в повечето магазини за домашни потреби, както и в големите вериги. Обикновено ги продават и с дървени клечки, но ако не намирате може да ползвате пластмасови лъжички, от тези с по-широките дръжки, за да може да се държат хубаво (има ги при пластмасовата посуда за еднократна употреба). Ако не намирате и формички, ползвайте пластмасови чашки, вършат същата работа.

После си изберете плодове, каквито хубави има в плод и зеленчука и каквито, разбира се, сте забелязали, че подопечните ви малки човеци тачат най-много. Ако си падат по пъпеш, вземете им един медена роса. Разрежете го наполовина, а половинката на по-малки парчета, които пюрирайте в блендера. Подсладете с мед или захар. Ако изберете захар, трябва да я разтопите на котлона в малко вода, за да стане захарен сироп. Смесете подсладителя и пюрето, излейте ги във формичките и ги заредете в камерата. Когато сместа е стегнала, но не съвсем вледенена, сложете клечките и после върнете, за да се достегне. Накрая вадите от хладилника и връчвате на малките хора, за да се радват.

Снимка: Guliver / iStock

Ако искате, може да направите същото и с цитрусови плодове. Вземате един лимон и няколко портокала, обелвате ги и ги слагате в блендера, към сока им прибавяте мед, разпределяте във формичките и прибирате във фризера. Гледайте да не забравите упражнението с клечките, защото когато сместа вече се е превърнала в сладолед е много трудно да се забие клечка, да не кажем почти невъзможно.

С ягоди става също страхотно. Към тях може да добавите и сметана. Ето как става: около 200-300 гр ягоди (ще прецените според броя формички) се измиват и нарязват, към тях изстисквате сока на един лимон, слагате захар или мед за подсладител и разбивате с миксер или в кухненски робот на пюре. Колкото е грамажът ягоди, горе-долу толкова трябва да са и милилитрите сметана. Разбивате я, докато стане на по-твърд крем и я добавяте към плодовото пюре. Разбърквате хубаво да се смеси всичко, пълните формичките и след няколко часа си е съвсем в реда на нещата да наградите и себе си с една такава наслада.

Снимка: Guliver / iStock

По същия начин може да действате с каквито плодове искате – боровинки, малини, праскови, кайсии, банани. Може да смесвате няколко вида плод. Става хубаво и когато към плодовото пюре, добавите кисело мляко. Повечето от тези смеси си вървят страхотно и с листенца мента в тях. А за да предизвикате истински фурор сред малките хора, може да направите и шоколадова глазура за разкош.

Става много лесно. Разтопявате на водна баня шоколад (вметваме, че ягодите много си вървят с бял), като внимавате температурата да е умерена, за да не кипне водата. След като шоколадът вече е течен, вземате готовата близалка (трябва да е напълно замразена) и я топвате в глазурата. Оставяте настрани да стегне и по този начин правите всички останали. След около 5 минути шоколадът трябва да е обвил близалките и ако ви се стори, че имат нужда от повторно замразяване, може да ги върнете в камерата за малко. После връчвате по една на всеки член от племето на малките хора (че и на големите), който се върти около вас, и гледайте истинско щастие на клечка.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа