Децата ядат малко плодове и зеленчуци

И дори бъркат значението на тези думи

Снимка: Guliver / iStock

Всеки ден медици от Латвия следили за порциите храна на малките си пациенти, както и разговаряли с техните родители. Както се оказало, много деца в недостатъчно количество хапват пресни плодове и зеленчуци, а някои дори не знаят какво е това, пише planet-today.ru. В по-голяма част от случаите причина за това са грешки на родителите, които не са осведомени в достатъчна степен за необходимия стандартен набор хранителни продукти за деца.

Олга Любина, специалист по хранене в Детската клинична университетска болница, твърди че детето трябва да заобича плодовете и зеленчуците още в детството си, тъй като в тях се съдържа основната част от необходимите им витамини и минерали за нормалното им развитие, както и за здравето им в бъдеще.

По нейните думи, родителите често се оплакват от това, че децата им са станали капризни в хранителните си навици и отказват да хапват здравословна храна, а предпочитат всякакви сладки неща. Но трябва да бъде ясно, че децата ядат подобни неща не защото са капризни, а защото вече са научени да ги хапват.

Учените разказват и, че децата познават само доматите и краставиците, а други бъркат значението на думите плод и зеленчук. В някои случаи подобни проблеми имат и подрастващите.
За щастие съвременните родители все повече се замислят за здравословното хранене не само на детето си, но и за собственото си. Децата повтарят навиците на мама и татко, затова е много важно да им се дава добър пример.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа