Кърмата предпазва бебето от наднормено тегло

Дори, ако майката е със затлъстяване

Снимка: Guliver / iStock

Испански учени от университета в Ганада доказаха, че ако бебето, родено от майка с наднормено тегло, се кърми, не е изложено на риск от излишно наддаване, за разлика от изкуствено хранените. Това е поредното потвърждение на ползата от естественото хранене за здравето на новороденото.
Кърменето на тези деца е от особено значение, защото предишни проучвания доказаха, че ако майката е с наднормено тегло, бебето също се ражда с килограми над нормата. А това крие редица здравословни рискове в по-късна възраст.
Учените проследили развитието на 175 бебета, родени от майки с нормално и с наднормено тегло. Новородените били разделени в три групи според начина на хранене – естествено, смесено и изкуствено. И резултатите били отчитани на 3, 6, 12, 18 и 24 месеца.

Така учените установили, че бебета, родени от майки с наднормено тегло, които са били кърмени, на 6 месеца били леко по-пълни в сравнение с изкуствено хранените, родени от майки с индекс на телесна маса в норма. Положителният резултат се запазил и след първите 6 месеца.

„Резултатите сочат, че кърмата има защитен механизъм и предпазва новороденото от негативните ефекти от майчиното затлъстяване. Като майчиното мляко е в състояние да „коригира“ негативните последици и да намали „щетите“, получени по време на вътреутробното развитие на плода. Ние вече знаем, че затлъстяването се програмира още от утробата и нарушенията в обмяната на веществата започват от този етап“, обясняват учените.

Източник: parents.fr

 

Коментари
Последни видеа