8 признака, че е време да започнете захранване

Ще ги различите около 6-месечна възраст

Илюстрация: Guliver / iSock

В първите месеци от живота бебето не се вълнува от нищо друго, освен от майчиното мляко, или от шишето с адаптирано мляко. Точно затова интересът му към различна храна е основен признак, че е готово да пробва нещо ново.

Когато следи как се храните с лъжица и вилица, когато се опитва да бръкне в чинията ви и държи да пъхне в устата си нещо от онова, което вие хапвате, значи психологическата готовност е налице, пише detstrana.ru.

Наистина, 6-месечната възраст е най-препоръчителна за въвеждане на твърда храна според специалистите, но има деца, които имат нужда от допълнително хранене и преди това. Педиатри обаче съветват да го правите не по-рано от 4-месечна възраст.

Ако бебето е родено преждевременно, трябва да пресметнете неговата гестационна възраст – да броите от датата, в която е трябвало да се роди.

Моментът, в който теглото от раждането е удвоено, например когато бебето се е родило 3 кг., а вече тежи 6 кг. - е сред признаците за готовност да започнете да въвеждате нови продукти в менюто му.

Изключение са недоносените деца – те трябва да имат тегло около 2, 5 пъти по-голямо, отколкото е било при раждането, а също и деца, които имат рахит, хипотрофия или упорито повръщане (в тези случаи лекарят вероятно ще препоръча да започнете захранване по-рано, независимо от теглото).

Добро храносмилане – ще го познаете по изпражненията на бебето: редовни, без колики, без запек и представляват жълтеникава кашеста консистенция  

Гълтателен рефлекс: когато се чудите дали е време да въведете нова храна, пробвайте следния тест – дайте на бебето да пийне от лъжичка и наблюдавайте ще може ли да преглътне водата, или тя ще се стече по брадичката му.

Ако бебето вече умее да гълта добре и не избутва лъжичката с езика си, значи е готово. За захранването е нужно да давате именно с лъжичка, да да може храната да се обработва от слюнката.

Умението да седи е още един признак, защото детето трябва да се храни в седнало положение, иначе рискът от задавяне е огромен. Изключение правят малките с проблеми с теглото (недоносени или с рахит), на които педиатърът може да назначи захранване по-рано, още докато са във вертикално положение.

Илюстрация: Guliver / iSock

Децата, узрели за твърда храна, могат не само да седят в столче, но и да не накланят към лъжичката. Или пък да се отвърнат от нея, ако не искат да ядат повече.

Глад – При някои деца се разбира лесно, че кърмата не е достатъчна – когато търсят гърдата или шишето с мляко и висят с часове, а след това пият допълнително.

Абсолютно здраве и комфортни условия – те трябва да са налице, защото нито по време на грип, нито по време на висока температура, колики или други проблеми не се препоръчва захранване. Лекарите категорично не съветват добавянето на нови храни да става и в дните на ваксинация. Изчакайте няколко дни, за да уцелите най-подходящия момент, когато бебето се чувства добре!

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа