Какво е захранване, водено от бебето

И как да го практикуваме безопасно

08 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Захранването, водено от бебето (baby-led weaning) e все по-пропагандирано като най-здравословният метод на захранване. Той позволява на бебетата да си хапват сами от момента, в който им е представена твърдата храна.

Според препоръките на Световната здравна организация повечето бебета са готови да преминат към твърда храна около 6-месечна възраст. Един от знаците, който може да ни наведе на мисълта, че на бебето вече му е време да му предложим нещо различно от мляко е, когато започне да посяга към храни от масата или от ръцете на родителите.

Обикновено родителите са съветвани да следват стриктен график на предлаганите храни: например първо оризови каши, следвани от различни видове зеленчукови или плодови пюрета, и после месни.

Захранването, водено от бебето, пропуска стъпките с пюретата и позволява на родителите да предлагат парчета от плодове, зеленчуци и меса от самото начало, но с подходящ размер (колкото пръстчето на бебето – така, че да му е удобно да го хваща в ръка). Ако на малкото му хареса, го яде, ако не – не го яде. И най-хубавото от всичко: никакво хранене с лъжица.

Друга полза, освен пропускането на тикането на лъжицата в малката устичка (която в много случаи или не иска да се отвори, или плюе), е това, че по този начин бебетата се учат как сами да регулират порциона си. Те си хапват, докато се почувстват сити и така няма риск от преяждане. Има и редица доказателства, че захранването, водено от бебето, подпомага правилното развитие на челюстта, координацията ръка-око и развива здравословни хранителни навици.

Имаше момент, в който Американската педиатрична асоциация изрази загриженост дали методът не увеличава риска от задавяне сред бебетата.Но новите препоръки, излезли в сп. „Pediatrics“, имат обратното заключение и потвърждават, че захранването, водено от бебето, не крие по-големи рискове от задавянето при хранене с лъжица.

Така или иначе това не означава, че този метод елиминира рисковете от задавяне. Изследователите намират и двата начина еднакво рискови в този смисъл и съветват родителите предварително да са наясно как да постъпят в подобни случаи.

При захранване, водено от бебето, те препоръчват да се спазват следните правила за предлаганата храна:

- Да е достатъчно мека, че да може да се смачка с език.
- Да не става на топка в устата.
- Да е не по-дълга от бебешко пръстче.
- Да се предлага, докато бебето е седнало.
- Да се предлага, докато бебето е под надзора на възрастен.
- Различните храни да се предлагат една след друга – първо един вид, после – друг.
- Да са хапвани от бебето с темпото, което на него му се иска.

Така че ако родителите се придържат към горните препоръки, захранването, водено от бебето, може да бъде смятано за толкова безопасно, колкото и останалите методи.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа