Учените с неочаквано откритие и отговор на загадката
Деца ядат течен шоколад. Снимка: Shutterstock
И възрастните, и децата обичат шоколад – толкова им се услажда, че трудно се въздържат да не го изядат целия наведъж. По лесно им е въобще да не го купуват. Има и такива, които са пристрастени. За тях лишавенето от тази наслада е болезнено.
На 13 септември светът отбеляза Международен ден на шоколада.
Науката най-накрая даде отговор на въпроса шоколада радва вкусовите ни рецептори.
Момиче яде шоколад. Снимка: Shutterstock
Шоколадът, особено горчивият, е полезен: той укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и състава на кръвта, нормализира кръвното налягане и дори повишава чувствителността към инсулин.
Освен това е естествен антидепресант, благодарение на аминокиселината триптофан. Стимулира производството на серотонин в организма.
Ако изядете парче, работоспособността ви ще се увеличи. Затова по време на изпити, учениците се подкрепят с шоколад.
Горчивият шоколад съдържа цял букет от витамини и минерали: A, B, D, E, F, PP, калий, магнезий, фосфор, калций, цинк, желязо.
Британски учени от университета в Лийдс обаче изследвали не химическия състав на лакомството, а физическите процеси, които протичат в устата ни, докато шоколадът се топи по езика.
Те открили, че хората получават мигновено удоволствие от нежната и хомогенна емулсия, в която се превръща бонбонът или парчето шоколад, което лапваме.
Статия, която подробна анализира процеса, е публикувана в ACS Applied Materials & Interfaces .
Учените тествали луксозен черен шоколад върху специално проектирана 3D повърхност, която имитира повърхността на езика, и проучили какво се е случило.
Оказа се, че щом шоколадът влезе в контакт с езика, се образува мастен филм, който покрива цялата повърхност на устата и придава усещане за гладкост. За образуването му е отговорна мазнината, която покрива частиците на какаовите зърна.
Това откритие може да помогне за създаването на черен шоколад със същия вкус и текстура, но с по-малко калории. Това ще направи шоколадът по-здравословен, а любителите на сладкото ще изпитат същото удоволствие, без да се притесняват, че ще натрупат излишни килограми.
Проучванията показват, че вегетарианската диета може да помогне за намаляване на риска от редица заболявания.
Снимка: Shutterstock
По случай 50 години от създаването на Saf-instant, компанията-производител унифицира дизайна на всички съществуващи опаковки по света.
Снимка: Лесафр България
За детето не е здравословно да прекалява със сладкишите, но дали това има нещо общо с харакера?
Снимса: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари