Ако сутрин нямате апетит, кога наистина трябва да хапнете
Маса, подредена за закуска. Снимка: Getty
В сутрешното бързане имате време само да изпиете чаша кафе на празен стомах, и си обещавате да закусите в офиса. Но там ви очакват куп задачи и не остава време за ядене.
Защо това е опасно и в колко часа всъщност е най-добре да закусваме?
Най-важното : какво трябва да има в чинията ви?
Ето съветите на индийския диетолог и специалист по аюрведа Каришма Чаула с въпроси. Тя е категорична: кафето на празен стомах не е решение.
Според Каришма Чаула желязното правило е да закусвате в рамките на един час след събуждане.
„Това помага да поддържате скоростта на метаболизма висока и предотвратява загубата на мускули и следобедния глад. Липсата на закуска в рамките на първия час след събуждане може да доведе до умора, което ще попречи на вашата продуктивност“, обяснява тя.
Най-честотто обаснение, което ще чуете от хората, които не закусват е, че сутрин нямат апетит и кафето им стига.
„Хората, които не чувстват глад, когато се събудят, обикновено изискват допълнително внимание и трябва да изследват черния си дроб и червата. Когато нормализирате работата на черния дроб и храносмилателната си система, естественото ви чувство на глад сутрин веднага ще се върне“, казва тя.
Има такива диети, които препоръчват периодичното гладуване и може да ви насърчат да пропуснете закуската сутрин. Това не е добра идея.
Яйцата са добър източник на протеин. Снимка: Getty
Правилното решение е да стабилизирате кръвната си захар, като ядете на всеки 2 до 4 часа, за да ускорите метаболизма си през целия ден.
Идеалната закуска трабва да включва протеин: например яйца, нискомаслено кисело мляко, извара, включително грах. Тя може да се комбинира с въглехидрати с нисък гликемичен индекс като овесени ядки, червен или кафяв ориз, елда или киноа.
„Бих искала да добавя някои храни за детоксикация на черния дроб, които са добри в мазнините, като вегетарианско смути, направено с ябълки или портокали, спанак или зеле и семена от чиа или ленени семена“, съветва диетологът.
Според Чаула идеалната закуска включва 4 компонента: протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб), фибри (зеленчуци, плодове) и здравословни мазнини (масло, зехтин, авокадо), а също така изключва някои вредни храни.
Списъкът на Каришма Чаула изключва всичко, което е обработено или пакетирано, включително пакетирани или прясно изцедени плодови сокове с високо съдържание на захар - тя препоръчва вместо това да преминете към вегетариански смутита.
Те ще ви помогнат да избегнете простите въглехидрати (бонбони, печива, шоколад).
Освен това не трябва да пиете кафе на празен стомах. Поне изпийте едно смути преди това.
Тези, които имат чувствителни черва, трябва да избягват напълно млечните продукти, за да подобрят работата на храносмилателната система.
Използвайте други видове мляко, които пазарът предлага, завършва диетологът.
По материали на Parents, Мона Василева
Пикникът е чудесно решение за уикенда, но внимавайте какво ще сложите в кошницата с храна.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари