Храната, мили родители, не е израз на любов

Само 5, но много ценни правила, за да имат малките здравословно тегло

13 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

За да поддържат децата здравословно тегло, не се нуждаете нито от диетолог, нито от диплома за специалист по хранене. Всеки родител се е натъквал на съвети за правилното хранене, които могат да помогнат. Ние ви предлагаме само пет, но много ценни правила – от огромна важност за ранната детска възраст, между две и шест години, когато се формират повечето навици:

1. „Изяж си супата/напиши си домашното/почисти си стаята и ще ти дам шоколад.“ Психолозите отдавна са на мнение, че сладкиш за награда е едно от най-невъзпитателните неща, които могат да предприемат родителите. Към тях се присъединяват и специалисти по хранене.

Когато детето знае, че ще има шоколад за десерт, най-вероятно няма да си изяде задушените зеленчуци. Или, както казва 9-годишният Амир, цитиран от Джон Кехоу в "Подсъзнанието може всичко за деца": „Не можете да скриете парче броколи в чаша с мляко.“

2. Не използвайте храната, за да изразите любовта си към детето чрез нея. Открийте по-добри начини да кажете: "Обичам те". Когато храната се използва, за да се поощряват децата и да им демонстрирате чувствата си, те могат да започнат да я използват, за да се справят със стреса или други емоции. Прегръдките, похвалите, вниманието са винаги по-добрия вариант от сладоледа.

Снимка: Shutterstock

3. Децата правят това, което правите вие - бъдете модел за подражание в здравословното хранене и си изградете навици, които са добър пример за следване. Избирайте хубави и полезни продукти, хранете се всички заедно на масата, а не на крак, не прескачайте хранения, яжте умерено и спазвайте етикета на масата.

4. Ограничете времето за телевизия и компютър – между това и здравословното тегло на децата, а и вашето, има пряка връзка! Когато го направите, ще избегнете безсмисленото хрупане на чипс и пуканки и ще насърчите активността. 

Изследвания доказват, че при деца, които са намалили гледането на телевизия, се наблюдава по-нисък процент на телесни мазнини. Защото така имат повече време да тичат, играят и танцуват.

5. Ограничете „пиенето на калории“ – следите порциите и броя на храненията, но не обръщате внимание на сокчетата и другите подсладени напитки. Има родители, които дори добавят захар във водата на бебетата, за да им е по-вкусна. Но това не е добре, защото всички напитки, в които има добавена захар, добавят калории. 

Ако сокът е 100% от плодове и прясно изцеден – чудесно, но децата в предучилищна възраст се нуждаят от не повече от 1 чаша на ден. Обикновената вода и млякото са достатъчни.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа