С лъжица в ръка (галерия)

След като навърши година, детето иска да се храни само

Снимка: Guliver / iStock

Самостоятелното хранене е едно от уменията, които хлапето има желание да усвои. И то още, докато е напълно непохватно. Защо? Защото го превръща в забавна игра. Помага си с пръсти, пляска в пюрето с лъжица, пробва да всмуче макароните един по един като конец, маже храната по лицето и около себе си ...

Щом може да държи стабилно предмети в ръка, значи ще хване и лъжица. Много преди това обаче, мъникът борави сръчно с ръце и пъха късчета храна в устата си.
На този етап пръстите са инструмент за хранене, а лъжицата все още служи само за игра.
На 10-12 месеца бебето почва да дърпа ръката на майка си или хваща лъжицата, защото това го забавлява. Ако я докопа, пробва да я пъхне в уста.

По-добре е майката да използва момента на любопитство и желание, и да го остави да пробва. А тя да вземе друга лъжица, с която да го нахрани. Защото то няма как да се справи самостоятелно.
Ще мине време преди да успее да загребе храна и да я напъха в устата. Важно е обаче да се упражнява.

Понякога, когато види колко е сложно, бебето губи интерес.
Оставете го да се храни само, докато е гладно, след това се включете с помощ. Но не го лишавайте от инициативата.

- Между 12 и 15 месеца можете да оставите детето да се храни самостоятелно. Повечето усвояват това умение към края на първата година.

- Ако уроците по самостоятелност се забавят твърде много и ги отложите след 21 месец, хлапето може да прояви характер. Да откаже да се храни и да чака на готово вие до го нахраните.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа