Сладки чувства

В Деня на шоколада

Снимка: pixabay.com

Пристрастени към „храната на боговете“ – името, с което древните ацтеки са наричали шоколада, днес отбелязваме подобаващо неговия Европейския ден – с почти вълшебен за настроението сладкиш.

Празникът е посветен на онзи 7 юли в1550 г., когато в Испания пристига първата партида, внесена от Америка. 

Днес знаем, че шоколадът може да се отразява пагубно на талията, но пази сърцето, като даже не е важно дали ядем черен или млечен шоколад – съдържащите се в тъмния шоколад калций и мастните киселини в млечния влияят положително на сърдечно-съдовата система.

Без да прекаляваме с консумацията на този силен стимулант, ви предлагаме интересна рецепта за торта.

Необходими продукти: 2 шоколада и 2 с. л. какао, 1 ч. ч. мед, 2 ч. ч. вода, 2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сода за хляб, 100 г орехови ядки, 1 ч. л. канела, 1-2 зрънца карамфил. 

Приготвяне: Сложете водата да заври и към нея прибавете меда, като разбъркате, за да се разтвори добре. След това отстранете от котлона и към медената вода прибавете нарязаните на ситно орехови ядки, брашното, содата, канелата и зрънцата карамфил. Разбъркайте, изсипете в намаслена тава и сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Разтопете шоколада на водна баня, заедно с какаото и когато тортата изстине, я залейте с разтопения шоколад. За да разнообразите вкуса, може да гарнирате с пресни горски плодове - те ще намалят и сладостта.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа