Сладолед с целувки и сладко от диня

Украсен със сос от червени боровинки - бабина рецепта

Снимка: Guliver / iStock

Динята подобрява настроението – бяхме убедени в това, както и баба ни, впрочем, която прави динено сладко от десетилетия. Но сега и американски учени доказаха, че динята увеличава жизнената енергия.

В такъв случай домашно приготвеният сладолед със сладко от диня не просто ни прави щастливи, но и предизвиква екстаз. Така че... просто прегледайте какво от продуктите липсва, набавете си го моментално и започвайте да бъркате. Разбира се, можете да използвате и някакъв друг вид сладко, каквото имате под ръка, а можете и да си направите сладко от диня.

За него са ви нужни:

200 г диня без кори и семки, 50 г захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 пакетче ванилия.

Нарежете динята на малки кубчета, сложете в тенджера, добавете ванилията, захарта и лимоновия сок и оставете всичко да се вари на бавен огън, като бъркате периодично, докато се посгъсти – около 10 минути.

Оставете го да изстива и се заемете със соса за заливка.

За него са ви нужни: 100 г червени боровинки и/или малини, 40 г захар, 10 мл уиски – може и без него, ако ще поднасяте сладоледа на деца.

Измийте и почистете плодовете, сложете ги в тенджера, добавете захарта и уискито, поварете пет минути, докато се сгъсти и претрийте през сито.

Следват целувките.

За тях са ви нужни: 1 белтък, 30 г захар, 15 г пудра захар.

Разбийте белтъка на сняг и, продължавайки да разбивате, добавете двата вида захар. Бъркайте още 30 секунди, докато получите плътна консистенция. От нея, върху пергаментна хартия, с която сте настлали тавичката, направете целувки – може с шприц, може и с лъжица, и печете 1 час във фурна, загрята на 120 градуса.

Накрая стигаме до крайния резултат – сладоледа.

За него са ви нужни: 200 г ванилов сладолед, 100 мл сос от горски плодове, 40 г целувки, свежи малини и боровинки за украса.

В купички за сладолед разпределете първо соса от горски плодове, после лъжица сладолед, полейте със сладко от диня и поръсете с целувки. Накрая украсете с плодчета.

Снимка: Guliver / iStock

Разбира се, можете да импровизирате с продуктите на воля. Както става ясно, дори уж несъчетаеми вкусове като тези на диня и боровинки имат своите добри моменти, когато се срещнат в един десерт.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа