Майки раздават кърма чрез Facebook

Безвъзмездната помощ набира популярност по света

Снимка: Guliver / iStock

Ето ни и нова мода – безплатно раздаване на кърма чрез социалните мрежи. Майките, които по някаква причина не могат да кърмят, са подпомогнати от други, които имат кърма в изобилие.

Възможността безвъзмездно майките да си споделят мляко възниква в различни страни по света, благодарение на Facebook и сайта Human Milk 4 Human Babies.

Обществото било създадено от канадката Емма Квасника, извесен блогър и активист в подкрепа на кърменето. Използвайки своя много популярен сред майките профил във Facebook, тя призовала кърмещите майки безплатно да даряват излишната си кърма на други, които по някаква причина не могат да хранят децата си естествено.

Призивът на Емма предизвиква широк отзвук сред майките и скоро повече от 200 жени в различни страни по света на доброволни начала отварят страници във Facebook, на които местни майки могат да контактуват една с друга и да се уговарят за доставките на кърма.
В момента Human Milk 4 Human Babies обхваща 52 страни, във Facebook има 130 акаунта на местни виртуални общества за даряване на кърма, които имат повече от 20 хиляди члена.

Хиляди майки, които не могат да кърмят децата си, безстрашно им дават мляко от съвършено непознати жени.
Между другото, The Daily Mail цитира думи на представител на австралийското Министерство на здравеопазването, според който даряването на кърма от непознати може да бъде свързано с определени рискове за здравето на бебето. На качествената кърма влияят начина на живот на донора, навиците му, както и начините на съхранение и транспортиране на кърмата. Освен това с донорско мляко могат да се предават бактерии и вируси.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа