18 кухненски трика, за да съхраняваме правилно продуктите

Как различните храни да останат колкото се може по-дълго свежи

26 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хладилникът е в центъра на много семейни събития и неслучайно е така, тъй като играе основна роля за правилното хранене. Как обаче да запазим продуктите в него възможно най-дълго пресни?

Най-напред важна е подредбата и компактното подреждане на всички продукти, така че да достигате най-бързо до всеки от тях, без да се налага да ги размествате.

За целта ви трябват контейнери и кутии с различна големина, пергаментова хартия, домакинско фолио, керамични и емайлирани съдове.

Не използвайте алуминиеви съдове или алуминиево фолио за съхраняване на продукти, нито съдове от неръждаем метал - повърхността им може да се окисли и да развали храната.

С фолио не е желателно да увивате кисела храна (например, месо или риба, приготвени с домати или лимон) тъй като частиците от него могат да взаимодействат с частиците на веществата в храната.

Ето още няколко съвета за различните видове продукти:

Хляб - можете да го запазите без да изсъхва или да мухлясва в разстояние на няколко дни, ако го увиете в хартиен плик и отгоре - в найлон, а след това го поставите на средните рафтове на хладилника. 

Колбаси и сирене – ще ги съхраните най-добре, ако ги увиете в пергаментна хартия, защото тя не пропуска миризми и не се омазнява, а оставя продуктите да „дишат“. Ако вече сте нарязали колбасите и сиренето, може да ги завиете с прозрачно домакинско фолио – ще издържат по-дълго, но все пак не ги оставяйте за следващия ден.

Мляко и сметана – след като отворите опаковката, сложете я в керамична или стъклена купа с капак, но не я оставяйте в пластмасовата обвивка.

Консервирани храни и хайвер – преместете ги от опаковката им в стъклена купа, за да останат по-дълго време свежи, след като са вече отворени, но има още от тях. Затворените консерви не е нужно да са в хладилника, но хайверът - задължително.

Снимка: Guliver / iStock

Яйца – мястото им е най-отгоре на вратата на хладилника, а ако няма обособено специално за тях, ги съхранявайте на най-горния рафт на хладилника.

Плодове и зеленчуци – те също имат отредени специални контейнери най-долу в хладилника, но не е добра идея да ги държите в найлонови пликове. В тях морковите например се овлажняват и започват да гният, а за картофите да речем хладилник изобщо не е необходим, достатъчно е да ги държите на тъмно и сухо място.

Прясната салата, броколито, спанакът и други зелени зеленчуци може да съхранявате в полиетиленови торбички, но ги отворете малко, за да „дишат“, защото дори вакумираните опаковки кондензират влагата.

Извадете различните видове плодове и зеленчуци и ги поставете в контейнери.  Имайте предвид, че веднага, след като се отвори опаковката, бактериите започват бързо да се развиват и продуктите ще започнат да се развалят, затова не купувайте големи количества.

Прясно месо и риба – ако не искате да ги замразявате, знайте, че издържат не повече от 1-2 дни, при това не бива да стоят в опаковката, в която сте ги купили – преместете ги в стъклен или емайлиран съд.

Готови ястия – приберете ги в емайлирани тенджери или стъклени контейнери в хладилника.

Къде какво да съхранявате?


- Мястото, което е в непосредствена близост до фризера, е най добро за съхраняване на млечни продукти, където температурата е от 0° до +4°.

- На средните рафтове, където температурата е около +3°-+6°, поставяйте колбаси, сметана и готови ястия.

- В зоната над контейнерите за зеленчуци температурата е около 0°-+2° градуса и там можете да държите прясно месо и риба. Внимание: непременно го дръжте изолирано от останалите продукти!

Снимка: Guliver / iStock

- Най-далеч от фризера е място, запазено за плодове, зеленчуци, гъби.

- На вратата на хладилника температурата е нестабилна, тъй като често се отваря. Там можете да редите сокове, води, сосове.

- Когато подреждате продуктите, старайте се те да не се опират на задната стена на хладилника, защото могат да замръзнат.

За кои продукти не е нужен хладилник

- Тропически плодове: банани, ананаси, манго, киви не бива да стоят в него, защото от ниските температури могат да загубят вкусовите си свойства.

- Шоколад – ако го оставите в хладилник, ще се покрие с белезникава патина и вкусът му ще се промени.

- За тиква, ако е цяла, за лук, чесън, патладжани и картофи, за които вече ви казах, хладилникът е излишен – няма смисъл да ги държите в него.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа