18 кухненски трика, за да съхраняваме правилно продуктите

Как различните храни да останат колкото се може по-дълго свежи

28 август 2019 г.
18 кухненски трика, за да съхраняваме правилно продуктите

Снимка: Guliver / iStock

Хладилникът е в центъра на много семейни събития и неслучайно е така, тъй като играе основна роля за правилното хранене. Как обаче да запазим продуктите в него възможно най-дълго пресни?

Най-напред важна е подредбата и компактното подреждане на всички продукти, така че да достигате най-бързо до всеки от тях, без да се налага да ги размествате.

За целта ви трябват контейнери и кутии с различна големина, пергаментова хартия, домакинско фолио, керамични и емайлирани съдове.

Не използвайте алуминиеви съдове или алуминиево фолио за съхраняване на продукти, нито съдове от неръждаем метал - повърхността им може да се окисли и да развали храната.

С фолио не е желателно да увивате кисела храна (например, месо или риба, приготвени с домати или лимон) тъй като частиците от него могат да взаимодействат с частиците на веществата в храната.

Ето още няколко съвета за различните видове продукти:

Хляб - можете да го запазите без да изсъхва или да мухлясва в разстояние на няколко дни, ако го увиете в хартиен плик и отгоре - в найлон, а след това го поставите на средните рафтове на хладилника. 

Колбаси и сирене – ще ги съхраните най-добре, ако ги увиете в пергаментна хартия, защото тя не пропуска миризми и не се омазнява, а оставя продуктите да „дишат“. Ако вече сте нарязали колбасите и сиренето, може да ги завиете с прозрачно домакинско фолио – ще издържат по-дълго, но все пак не ги оставяйте за следващия ден.

Мляко и сметана – след като отворите опаковката, сложете я в керамична или стъклена купа с капак, но не я оставяйте в пластмасовата обвивка.

Консервирани храни и хайвер – преместете ги от опаковката им в стъклена купа, за да останат по-дълго време свежи, след като са вече отворени, но има още от тях. Затворените консерви не е нужно да са в хладилника, но хайверът - задължително.

Снимка: Guliver / iStock

Яйца – мястото им е най-отгоре на вратата на хладилника, а ако няма обособено специално за тях, ги съхранявайте на най-горния рафт на хладилника.

Плодове и зеленчуци – те също имат отредени специални контейнери най-долу в хладилника, но не е добра идея да ги държите в найлонови пликове. В тях морковите например се овлажняват и започват да гният, а за картофите да речем хладилник изобщо не е необходим, достатъчно е да ги държите на тъмно и сухо място.

Прясната салата, броколито, спанакът и други зелени зеленчуци може да съхранявате в полиетиленови торбички, но ги отворете малко, за да „дишат“, защото дори вакумираните опаковки кондензират влагата.

Извадете различните видове плодове и зеленчуци и ги поставете в контейнери.  Имайте предвид, че веднага, след като се отвори опаковката, бактериите започват бързо да се развиват и продуктите ще започнат да се развалят, затова не купувайте големи количества.

Прясно месо и риба – ако не искате да ги замразявате, знайте, че издържат не повече от 1-2 дни, при това не бива да стоят в опаковката, в която сте ги купили – преместете ги в стъклен или емайлиран съд.

Готови ястия – приберете ги в емайлирани тенджери или стъклени контейнери в хладилника.

Къде какво да съхранявате?

- Мястото, което е в непосредствена близост до фризера, е най добро за съхраняване на млечни продукти, където температурата е от 0° до +4°.

- На средните рафтове, където температурата е около +3°-+6°, поставяйте колбаси, сметана и готови ястия.

- В зоната над контейнерите за зеленчуци температурата е около 0°-+2° градуса и там можете да държите прясно месо и риба. Внимание: непременно го дръжте изолирано от останалите продукти!

Снимка: Guliver / iStock

- Най-далеч от фризера е място, запазено за плодове, зеленчуци, гъби.

- На вратата на хладилника температурата е нестабилна, тъй като често се отваря. Там можете да редите сокове, води, сосове.

- Когато подреждате продуктите, старайте се те да не се опират на задната стена на хладилника, защото могат да замръзнат.

За кои продукти не е нужен хладилник

- Тропически плодове: банани, ананаси, манго, киви не бива да стоят в него, защото от ниските температури могат да загубят вкусовите си свойства.

- Шоколад – ако го оставите в хладилник, ще се покрие с белезникава патина и вкусът му ще се промени.

- За тиква, ако е цяла, за лук, чесън, патладжани и картофи, за които вече ви казах, хладилникът е излишен – няма смисъл да ги държите в него.

Марина Атанасова

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Боядисаните яйца да стоят в хладилник

Здраве

10 мита за здравословното хранене, които трябва да знаете

Още от Хранене

Момиченце пие рибено масло. Снимка: Shutterstock

 

Витамини на таблетки или от храната

Дете яде спагети. Снимка: Shutterstock

Детето обича само макарони, отказва друго

Тийнейджърите са лесни жертви на хранителните разстройства.
Снимка: Shutterstock

 

Как да се държим, когато детето страда от хранително разстройство

Ако лютото е в умерени количества и няма противопоказания, не представлява проблем.
Снимка: Shutterstock

 

Може ли бременната да яде пикантни подправки и храни

Кейт Хъдсън. Снимка: Instagram

Кейт Хъдсън: Няма да сключвам брак

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена се прегръщат. Снимка: Shutterstock

 

 

Мнение на специалиста

Когато не сте сигурни в чувствата си

3 въпроса ще ви помогнат да си отговорите дали все още се обичате

Кейт Бланшет. Снимка: Getty

Заедно

Кейт Бланшет останала само една снимка от собствената си сватба

Двукратната носителка на “Оскар” разказа историята, за която вече не съжалява

Дете слуша ромон на вода със слушалки. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Научете детето на лесен метод за успокоение и рeлакс

Какво знаем за АСМР и как цялото семейство може да се възползва от него

Шарън Стоун. Снимка: Instagram

Заедно

66-годишната Шарън Стоун с ироничен коментар за остаряването

Актрисата е доволна от тялото си, въпреки промените

Кафе, разтворена книга и букет от нарциси. Снимка: Shutterstock

Момче, което лежи на дивана. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да не отгледаме търтей

Покажете на детето стойността на истинските неща

Баща насърчава сина си. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Бъдете винаги до детето, мотивирайте го правилно

6 начина да съхраним психиката му

Мерил Стрийп и Мартин Шорт. Снимка: Getty

 

Заедно

Мерил Стрийп и Мартин Шорт заедно ...не само на червения килим

От патньори на сцената и приятели стават двойка и в живота

Момиченце пие рибено масло. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Витамини на таблетки или от храната

Трябва ли детето да се „подсилва“ с добавки през пролетта

Ашли Греъм. Снимка: Instagram

Заедно

Многодетната майка Ашли Греъм ще дебютира на Бродуей

Моделът plus-size излиза на театралната сцена в мюзикъла "Чикаго"

Кафе, разтворена книга и букет от нарциси. Снимка: Shutterstock

Жена шепне на ухото на мъж. Снимка: Shutterstock