5 лесни начина да се справите с апетита към сладко

Има трикове, с които ще излъжете глада

05 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Торти, понички, шоколадови бонбони, сладкиши, макарони - желанието за нещо сладко може да бъде много силно.
Някой хора не могат без сладко за десерт. Само тогава те се чувстват сити.
Според науката желанието да хапнем сладко рядко се причинява от истински глад, а по-скоро се дължи на

нуждата на организма да получи „награда“

„Влечението към сладко се дължи на успокояващия му ефект върху психиката. То обаче не може да се засити с една хапка“ , пише Times Now Digital.

Ето няколко съвета от експерти по здравословно хранене, които могат да ви помогнат да се справите по-добре с това изкушение и да контролирате количеството сладкиши, които консумирате.

Не пропускайте хранения. Когато човек се храни редовно, болезненото желание за нещо сладко се укротява. Включете в менюто си храни с високо съдържание на фибри и протеини. Така ще избегнете пристъпите на глад, които рязко изострят желанието за сладко.

Избирайте естествени, здравословни подсладители. За да задоволите нуждата от рецепторите за сладък вкус, яжте плодове, черен шоколад, сушени плодове, ядки.

Спете достатъчно.  Липсата на сън според някои учени е една от основните причини за глада за сладко. При липса на сън концентрацията на хормоните на стреса се увеличава, а сладките храни често играят ролята на „успокоително“.

Снимка: Guliver / Getty

Ограничете солта. Яденето на прекалено солена храна също може да изостри апетита към захар и сладки храни. Това може да се дължи на неутрализиращия вкуса ефект.

Пийте вода. Проучванията показват, че в 62% от случаите хората не реагират адекватно на сигнали за жажда и глад - ако тялото им наистина е жадно, те често посягат към храна. Това объркване се дължи на еволюционни механизми, които карат тялото да съхранява калории за всеки случай дори при най -малките промени в условията на съществуване.
За да потиснете апетита към храна и захар, експертите препоръчват редовно да пиете вода.

 

Коментари
Последни видеа