5 продукта, които не са полезни

Макар да си мислим, че са

03 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Има храни, които, макар да се водят здравословни, не само е безсмислено да ядем, но понякога е и вредно. letidor.ru изброява няколко от тях, както и с какво можете да ги замените, за да се наслаждавате на полезна храна

Консервиран боб

Снимка: Guliver / iStock

Бобовите растения са изключително полезна храна, но не и консервирани, защото консервите съдържат много захар или други подсладители и сок, които добавят излишни калории.

Ако искате да си направите салата или друго ястие, просто използвайте боб, леща, нахут, които не са обработвани, а сте си сварили сами.

Овесени ядки за бързо приготвяне

Смятате, че са добър вариант за закуска? Само ако вие си ги сварите и добавите към ядките свежи плодове и/или малко мед. В ароматизираните пакети овесени ядки полуфабрикат се съдържат много захар и натрий.


Бананов чипс

Снимка: Guliver / iStock

Необработените пресни банани са отличен източник на влакнини, калий, витамин С, освен това този плод съдържа минимални количества мазнини. Но когато от бананите се прави чипс, тоест пулпата се изпържи, в продукта остават твърде малко полезни вещества.

Освен това, в един средно голям свеж банан има 105 калории, а в 30 г чипс — около 150 калории.

Паста със спанак

Снимка: Guliver / iStock

Красивият наситенозелен цвят на спагетите не бива да ви заблуждава – количествата спанак, използвани за приготвянето на този вид макаронени изделия са незначителни, в сравнение с пресния спанак, който бихте могли да добавите сами в соса към пастата.

Затова, ако искате да си набавите витамин B, фибри, калций и желязо, консумирайте пълнозърнести спагети и пресни листа спанак.

Оризово мляко

То е особено популярно сред почитателите на вегетарианската кухня, но можете да го срещнете във все повече хладилници на хора, които обичат да експериментират с храната. В действителност, това мляко е течност с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеин и калций.

Ако искате да консумирате нещо полезно за здравето, изберете органично краве мляко, богато на калций, калий, магнезий и витамини A, D и B12. В Индия, където оризовото мляко е много популярно, не се отказват и от кравето.

Но ако предпочитате продукти, които не са от животински произход, соевото и бадемовото млека са далеч по-добри варианти от оризовото.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа