Кои са чисти от живак и кои - опасни
Снимка: Guliver / iStock
Рибата е сред храните, които се препоръчват за бременни и кърмачки. Проблемът през последните години идва от замърсяването на океана и моретата с нефтопродукти, тежки метали и различни други отрови от промишлеността.
„Те се трупат в планктона, който е основна храна на рибите. И ако в него има една единица замърсяване, в рибата то става 3 пъти повече. А, когато ние я консумираме риба, получаваме 5-6 пъти по-голямо количество от допустимите норми“, обясни проф. Божидар Попов, консултант по хранене и диететика.
Замърсяването на моретата и океаните накара специалистите по хранене да редуцират порциите и да ограничат някои видове риба, които акумулират повече живак в месото си. Американското управление за контрол на храните и лекарствата за първи път излезе с препоръки, които се отнасят специално за бременни, кърмачки и малки деца.
Учените определиха видовете риба и количеството, което може да се яде, както и тези, които не е желателно да попадат в менюто им.
Като най-популярните и продавани 62 вида риби са разделени в 3 категории:
„Отличен избор“ - за бременните е препоръчително да ядат 2-3 порции в седмицата.
„Добър избор“ - от тези риби е достатъчно да се яде една порция седмично.
И „риби, които да избягваме“ - те са с високо съдържание на живак и живеят в замърсени води. А е доказано, че живакът уврежда нервната система. Бременни, кърмачки и малки деца под 6-годишна възраст са най-уязвими към тази клетъчна отрова.
В списъка на забранените влизат доста екзотични видове, не всички от които се намират в нашите магазини. Има и такива, които са евтини, популярни и макар от внос, и често попадат на масата.
Обикновено по-едрите риби са тези, които натрупват в по-голяма количеството живак, предупреждават учените.
Опасни с високо съдържание на живак:
- кралска скумрия, риба тон, акула, риба меч и по-екзотичните, но продавани у нас - тайлфиш, от водите на Мексиканския залив и Атлантическия океан около Флорида, атлантически голямоглав, атлантически син марлин (хищна соленоводна риба).
В списъка на препоръчаните са:
– треска, херинга, сьомга, сибас, камбала, сардина, тилапия, зубатка (морски вълк ), консервирана риба тон, морски раци, скариди и стриди.
Тези риби и морски деликатеси са богати на лесно усвоими белтъци както и на особено полезните полиненаситените омега -3 мастни киселини, които намаляват така наречения лош холестерол в кръвта, а повишават нивото на добрия. Те намаляват и риска от сгъстяване на кръвта, който води до запушване на кръвоносни съдове, които „хранят” важни органи. Освен това тези мастни киселини подпомагат работата на черния дроб и мощно подкрепят имунитета.
Най-богати на омега-3 масти киселини са черноморската скумрия и сафридът.
Снимка: Guliver / iStock
Морските риби съдържат букет от витамини -D, PP, K, A, B и E, както и полезни микроелементи и минерали - селен, магнезий, калий, калций , желязо, цинк, кобалт, хром и йод, които на практика отсъстват в месото.
„От българската риба бих препоръчал балканска пъстърва. Тя е еталон за екологично чист продукт. Ако има някакво замърсяване тя мигрира – бяга или просто умира“, съветва проф. Попов, който е и автор книгата на „Митове и истината за храните, храненето и диетите“.
За възрастните препоръчаното количество са порции от 100 грама – 2-3 пъти седмично, а за децата порциите са по-малки. Щом навършат 2 години, в менюто им 2 пъти седмично може да се включва порция риба. Защото тя е особено полезна за развитието на мозъка, гласят препоръките на FDA.
Препоръките са рибата да се чисти добре, кожата, особено на по-мазните риби, да се маха и да не се консумира.
Другият съвет е свързан с начина на приготвяне – по-добре е рибата да не се пържи, а да се вари и да се задушава на пара.
Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари