Хранене през нощта – колко пъти и до каква възраст

Кога е разумно да лишим бебето от нощното хранене, което изтощава майката

13 април 2022 г.

Снимка: Getty

Нощното хранене изтощава и най-търпеливите родители, но в първите месеци след раждането ще трябва да се примирите с това обстоятелство.
И за да не се проточват нощните бдения, е важно да са научите да отгатвате нуждите на бебето, съветват специалисти на Parents.

Хранене на час или при поискване

През първия месец от живота е желателно бебето да се храни при поискване, а през нощта това може да се случва доста често.
До края на 4-та седмица се установява повече или по-малко ясен ритъм на нощното хранене. От този момент до 3-ия месец бебетата трябва да ядат 1-2 пъти на вечер.
След 3-ия месец обемът на храненията и интервалът между тях започват постепенно да се увеличават.
На този етап повечето бебета се събуждат само веднъж, въпреки че много зависи от това в колко часа стават и лягат.
Ако видите, че през деня бебето издържа 4 часа до следващото хранене,

през нощта такава пауза може да се увеличи до 6 часа

Кога мъникът ще спре да са буди през нощта, за да се храни, не може да се каже с точност. Индивидуално е.
Някои се отказват от навика преди 3 месеца, други го запазват до 6 месеца, а някои до година или дори повече.

В еднократно нощно хранене се счита за норма при кърмачето.
След като навърши 1 година, е желателно здравото бебе да не яде през нощта. Ако то не се отказва, това най-вероятно е по вина на родителите. 

Снимка: Getty

Най-честата грешка е да събудите бебето

за хранене, ако то спи спокойно. Това не е необходимо, тъй като винаги трябва да се ръководите от физиологичните нужди на кърмачето.
Нощното хранене трябва да бъде премахнато, защото тялото (всички органи и системи, включително стомахът и червата) се нуждае от почивка.
Освен това сънят влияе положително на физическото развитие: ако бъде смущаван и прекъсван често, бебето може да расте по-бавно.
През преходния период, когато то вече не се буди всяка вечер, можете да ускорите отбиването, като разредите млякото с вода.
След 6-ия месец може да се предлага само вода или биберон-залъгалка. Помага и краткотрайното прикрепване към гърдата, когато бебето суче за кратко и няма време да се храни. Понякога е достатъчно само да го полюлеете, за да се успокои и да заспи отново.

Специален график за хранене
Всички тези насоки важат за хармонично развиващо се дете. Но ако мънкът не наддава добре на тегло, лекарите не препоръчват да отменяте нощното хранене.
В тези случаи бебето може да бъде събудено за нощно хранене, дори ако е готово да спи до сутринта.
Същото важи и за тези, които повръщат често и обилно: те не могат да се хранят достатъчно през деня, а също така не могат без нощна добавка.
Храненето на такова бебе през нощта е много по-лесно. По това време то почти никога не повръща, така че дори не е нужно да го държите изправено, за да се оригне.
Коликите през нощта също са по-рядко срещани. По време на сън дейността на вегетативната нервна система се забавя и всички процеси в тялото се потискат, включително и чревната перисталтика.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа