Изпитание: да нахраним капризното дете

6 хитри трика, предлага експерт

12 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Днес майките в много отношения са улеснени. В социалните мрежи те могат да намерят съвети по всякакви въпроси, свързани с отглеждането на децата.
Специалистът по хранене Джесика Мансиник, която работи в университетската болница Дюк в САЩ, в своя блог споделя съвети как да храните особено капризните и придирчиви към храна деца.

Идеята ѝ предлага нейният съпруг Кърк и тя я разработва. В рамките на няколко месеца нейната страница печели повече от 100 хиляди абонати.
Джесика има две деца - 4-годишен син Джаксън и 1-годишна дъщеря Холи. Те често стават главни герои на клиповете, които майка им публикува.
Основното послание на Джесика е, че менюто на децата трябва да се разнообрази, но в същото време не трябва да ги насилвате и принуждавате да се хранят. 
Ето няколко трика, които си струва да изпробвате, ако и вашето хлапе е злоядо.

Използвайте микроскопични порци. Ако давате на малко дете да опита нова храна, дайте му абсурдно малко количество. Това няма да го уплаши – напротив. То ще разбере, че никой няма да го принуди да изяде цяла порция непознато ястие, което може да не му хареса.

Забавна презентация. Използвайте интересни ястия или необичаен начин, за да сервирате детско ястие. Например, можете да нарежете плодове на малки парченца и да ги забодете на клечки за зъби.

Включете детето си в готвенето. Ако вашето малко дете иска да ви помогне да приготвите храна, го насърчавайте. Всеки, който положи усилия в приготвяне на ястие и знае какво точно съдържа, няма начин да не иска да го пробва.
Освен това по време на готвене му позволявайте да опитва различни храни. Защо не?

Снимка: Getty

Правото на избор. Да, детето трябва да яде плодове, зеленчуци и месо. Но не е задължително да обича броколи или тиквички. Може да му дадете избор. Попитайте го какво иска за гарнитура и предложете две приемливи за вас опции.

Насърчавайте взаимодействието с храната. „Не си играй с храната си“, казват често родителите. Но Джесика мисли друго. 
Не забранявайте на детето да взаимодейства с храната по всякакъв възможен начин: да я подуши, да оближе купата, да я мачка ...
В някои видеоклипове можете да видите как Джесика реже краставица на половинки и разказва, че това са малки коли, които са се запътили към „гаража“ (устата на детето).

Не го насилвайте да опитва. С цялото си желание да запознаете детето с нови храни, не го принуждавайте да ги пробва. Необходимо е да предложите, но не и да настоявате, ако то не е готово за този експеримент. 
„Ако днес детето ви казва, че обича нова храна, а утре отказа да я яде, не се паникьосвайте. Това се случва през цялото време. И знаете ли какво? Всичко е наред!  Колкото повече се уверявате, че тази ситуация няма голямо значение, толкова по-добре. Опитайте отново утре“, съветва Джесика.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа