Когато географията прегърне кулинарията: рецепти от Европа

Как да приготвим испански мигас, италиански ньоки, немска питка от леща, мусака по гръцки…

14 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

В търсене на нещо вкусно, ново, особено, различно и прекрасно тръгваме на околосветско пътешествие из кухните на различни страни от различни континенти и започваме от Европа. Рецептите са наистина лесни и ако сте на „ти“ с кулинарията, това географско разнообразие ще ви се стори много апетитно!

Италия

Не можеш да не обичаш тази страна! Тя привлича и с история, и с природа, и с темпераментните си жители, и с националната си кухня.

Снимка: Shutterstock

Паста и пица са най-известните ѝ специалитети, но сега да вкусим още едно прелестно ястие.

Ньоки

За приготвянето на това ястие не са необходими свръхестествени кулинарни способности, затова и има почитатели от цял свят.

Необходими продукти: 3 картофа, 100 г брашно, 1 яйце, зехтин;

За гъбения сос: 200 г гъби, 1 глава лук, 300 мл сметана, 1 с.л. брашно, 100 г твърдо сирене

Ньоки, снимка: pixabay.com

Приготвяне: Сварете картофите и направете пюре. Добавете към него брашното и яйцето, смесете и направете тесто. Разточете от него ленти, дебели колкото кебапчета и оваляйте в брашно. Нарежете ги на парченца от 1 см. Боднете всяко парче с вилица, нека останат дупчици. Кипнете вода, посолете и добавете зехтин. Пуснете в тази вода ньоките и варете 2-3 минути.

За соса нарежете гъби и лук и запържете, докато придобият златист цвят.

В друг тиган разтопете малко сметана, добавете брашното и солта и бъркайте на слаб огън, за да се смесят добре, но да не кипват. После добавете гъбите и лука и гответе още 3 минути. Накрая изсипете всичко в блендер и пасирайте. С този сос залейте ньоките, разпределени в чинии.

Франция

Кроасани, багети, вина и сирена, трюфели и рататуй, френска селска торта и милфьой…

Снимка: Shutterstock

Националната кухня на тази славна страна може да се раздели на аристократична и на кухня за простолюдието. Именно от нея избираме изключително популярна супа – синоним на френския вкус.

Лучена супа

Необходими проукти: 4 глави кромид лук, 1 с. л. брашно, 50 г сметана, 150 мл бяло сухо вино, 1 ч. л. захар, 1,5 л пилешки бульон, 1 френска багета, 150 г сирене грюер

Снимка: Shutterstock

Приготвяне: Вземете голяма тенджера и на силен огън в нея разтопете сметаната. В нея изсипете измития, обелен и нарязан на тънки полукръгове лук и задушавайте около 5 минути. После посолете и добавете пипер.

На сух тиган запечете брашното и когато започне да променя цвета си, добавете в тенджерата с лука. Смесете виното и захарта и изсипете в тенджерата за минута, колкото сместа да кипне. Тогава добавете бульона и варете 15-20 минути на слаб огън.

Разполовете багетата и поръсете с настърганото сирене, запечете за няколко минути и поднесете супата с печения хляб.

Испания

Испанската кухня се асоциира с пушеното месо, а също и с прочутата паеля с ориз, морски дарове и зеленчуци, но сега имаме предвид друго, също традиционно ястие за страната.

Мозайка от парка Гюел в Барселона, снимка: pixabay.com

Мигас (Migas)

Преди време са го поднасяли за закуска с остатъците от хляб, но днес то е сред модните ястия, които се поръчват в ресторантите и за обяд, и за вечеря.

Необходими продукти: 1/2 зелена чушка, 1/2 червена чушка, 2 резена чоризо (свински колбас), 1 багета, 2 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 1 глава червен лук

Приготвяне: Натрошете хляба, леко го намокрете във вода и оставете настрани. Почистете и нарежете двата дива чушки на ленти, а чоризото на кръгове.

После загрейте тигана със зехтина и поставете лука и чушките в него. Зеленчуците трябва да останат хрупкави. Тогава добавете фино нарязания чесън и хляба. Когато и те се запържат, добавете чоризото, разбъркайте, оставете за две минути и сервирайте.

Германия

Гледка от Франкфурт, снимка: pixabay.com

Немската кухня се слави с най-различни колбаси, най-различни видове вкусна бира, а зеленчуците, без да броим прочутото им кисело зеле, се консумират предимно във вид на пюрета, за гарнитура. Сега да видим как се приготвя една уникална по рода си питка.

Франкфуртска лещена супа

Необходими продукти: 300 г леща, 2 л зеленчуков бульон, 250 г целина, 250 г моркови, 250 г праз лук, 100 г пушен бекон, 6 кренвирша, 1/2 пакетче майорана, 1 връзка магданоз, 2 с. л. винен оцет, сол на вкус

снимка: pixabay.com

Приготвяне: Накиснете лещата във вода за една нощ, сутринта прецедете, измийте добре, залейте със зеленчуков бульон и варете 30 минути, като добавите към лещата почистени и ситно нарязани целината, морковите и праза. Кренвиршите нарежете на кръгчета и добавете в супата с пушения бекон, също на парченца и с листенцата майорана. Накрая овкусете със сол и оцет, поръсете с магданоз и сервирайте.

Съвет: ако се придържате към по-здравословен стил на хранене, пропуснете кренвиршите и бекона от рецептата – супата пак ще стане много вкусна.

Гърция

Нейните ястия са символични за средиземноморската кухня и сред най-популярните продукти в нея са сиренето фета, зехтина, маслините, смокините, наровете, доматите, патладжаните и тиквичките. И милион подправки: майорана, розмарин, дафинов лист…Типичната гръцка храна е проста, цветна и уханна.

Гледка от гръцко село, снимка: pixabay.com

Мусака с картофи

Разликата между традиционното гръцко ястие и нашенската мусака е в патладжаните и… още нещо - подправките.

Необходими продукти: 1 глава лук, 350 г овнешка кайма, няколко дафинови листа, 400 г домати – пресни или от консерва, 1 патладжан, 2 картофа, 1 тиквичка, 2 с. л. зехтин, 2 щипки настъргано мускатово орехче, 2 щипки канела, сол, черен пипер, 2 скилидки чесън, за заливката 2 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 1 ч. чаша мляко, 100 г пармезан, 8 малки филии сухар, панирани в 1-2 яйца и 1/3 ч. чаша мляко

Снимка: Guliver/ iStock

Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с каймата в тиган, докато продуктите се зачервят. Добавете настърганите или смлени домати и дафиновия лист и задушавайте 30-ина минути.

Нарежете патладжана на кръгове, посолете ги и ги оставете да постоят 20 минути, за да се отцеди сока. Нарежете обелените картофи на тънки кръгчета и сварете в кипяща вода 3 минути. После добавете нарязаната на кръгчета тиквичка и варете още 2 минути. Включете фурната на 200°. Изцедете сварените зеленчуци в гевгир.

Измийте патладжана и запържете в сух тиган съвсем леко от двете страни.

В каймата добавете подправките и нарязания на ситно чесън, сллед това подредете всичко в тава – един ред зеленчуци, един ред кайма, като завършите със слой картофи, тиквички и патладжани.

Разтопете в тиган масло и смесете с брашното, добавете и млякото и постоянно бъркайте, докато кипне. Тази смес трябва да бъде еднородна. Добавете подправки, овкусете и залейте с нея мусаката. Панирайте сухарите, наредете ги най-отгоре и поръсете с настърганото сирене. Печете 45 минути.

Очаквайте рецепти от Азия – вкусната околосветска обиколка продължава.

parents.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа