Снимка: Guliver / iStock
Приготвяли сме този десерт и с ананасов, и с ягодов, и с вишнев компот и винаги се получава великолепно, така че преровете семейните компотени запаси и преоткрийте вкуса на детството.
Необходими продукти: 1 буркан с компот по желание, 50 г плодове от конфитюр по желание, 10 филийки хляб, ½ л прясно мляко, 1 ванилия, 4 с. л. захар, 4 жълтъка, 1 пакетче желатин
Приготвяне: Накиснете филийките хляб в сока от компота за няколко часа. Когато решите, че са се напоили добре, сварете млякото, ароматизирайте го с ванилия и разтворете желатина в хладка вода. Разбийте жълтъците със захарта, добавете топлото мляко и поставете сместа в емайлирана купа върху котлона. Бъркайте непрестанно. Добавете желатина и пак бъркайте, докато той се разтопи напълно. Отстранете от котлона и оставете да изстива.
Намокрете дълбока форма за печене с вода. На дъното наредете накиснатите в компота филийки, върху тях редете плодове от компота и плодове от конфитюра, после пак сложете филийки и пак плодове. Залейте с поизстиналия крем и оставете да стегне в хладилник. След това... знаете какво.