Три рецепти - не само, защото са здравословни
Снимка: Guliver / iStock
Колкото и да се говори напоследък, че пилетата са наблъскани с хормони, които причиняват ранен пубертет и какви ли не вреди на здравето ни, пилешкото месо си остава сред най-полезните храни.
Няма как да загърбите ценните съставки, които съдържа, ползите за организма - от най-младия до най-възрастния. Не можете да се лишите от него, но можете да го приготвите безумно вкусно. И да - купувайте само качествено и проверено пилешко месо. Ето какви ястия ви предлагаме:
Пиле с ароматен сос
Необходими продукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 моркова, 2 чушки – червена и зелена, 2 домата, 1 стрък листа от целина, 2-3 скилидки чесън, дафинов лист, червен пипер, мента, сол на вкус, 50 г масло
Приготвяне: Сварете пилето във вода, в която сте сложили дафинов лист и няколко зрънца черен пипер. Когато е готово, обезкостете го и нарежете на малки парченца.
Отделно нарежете на ситно лука и морковите и задушете в маслото в тенджера. Добавете пилешкото месо и нарязаните на средно големи парчета чушки, настърганите домати и наситнения чесън. Задушавайте на слаб огън, като доливате по малко от пилешкия бульона и след 15-ина минути добавете ментата и целината. Гответе още 10-ина минути и накрая посолете.
Пиле с мляко и лимон
Необходими продукти: 1 пиле, 50 мл прясно мляко, 50 г масло, 2 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 2 лимона, няколко стръка пресен магданоз, смлян черен пипер, сол
Приготвяне: Нарежете пилето, запържете парчета в сместа от маслото и олиото. Изцедете лимоните и полейте изпърженото месо с лимоновия сок. Долейте млякото, посолете и поръсете със смлян черен пипер, след което оставете ястието да къкри на слаб огън.
Когато пилето омекне, добавете брашното, разтворено с малко млако и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Пиле с топено сирене
Необходими продукти: 1 пиле, 50 г масло, ½ кофичка сметана, 100 г топено сирене, сол, няколко стръка розмарин
Приготвяне: Намажете пилето както е цяло отвътре и отвън с масло, мушнете в него стръкчетата розмарин и го сложете в тавичка или в купа от йенско стъкло. Покрийте го отвътре и отвън с резенчета топено сирене и печете на слаба фурна, загрята на 170-180 градуса около 1 час. Когато се позлати, залейте със сметаната и печете още 5-6 минути.
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари