Защо не е добре малки деца и хора над 50 да ядат хляб

Няколко причини

28 Юли 2019 г.
Защо не е добре малки деца и хора над 50 да ядат хляб

Снимка: Guliver/ iStock

Яж с хляб – така ни учеха в детството, но нещата се преобръщат и днес все повече хора изключват ако не изцяло, то почти този продукт от своето меню. За да не пълнеят, но и защото обработените зърна, от които се правят много хлебни изделия, не носят нищо полезно за някои типове метаболизъм. С възрастта настъпват изменения в организма и сред диетолози се шири мнението, че хората над 50 години, особено жените, е по-добре да се откажат от хляба.

Заради брашното ли?

Зърнопроизводството и консумацията на брашно е в основата на съществуването на много народи по цял свят, но все пак да не забравяме, че в древността зърната не са се смилали, а са се употребявали стрити или в техния цялостен вид. Изходният продукт с тъмен цвят са изпичали на хляб, богат на витамини В и Е. При такава технология се съхранява най-полезната част на зърното - зародишът. Обвивката на зърното, която се отлюспва при обработка, е богата на влакнини и минерали.

Зародишът съдържа много протеини, полиненаситени масла, витамини и микроелементи. С развитието на прогреса пшеницата се превръща в бяло брашно, но тези „по-красиви“ хлябове съвсем не са толкова полезни, както пълнозърнестите, да не говорим, че в тях липсват ценните витамини, особено тези от група В. В допълнение, в бялото брашно остава нишесте и глутен, които забавят обмяната на веществата и допринасят за натрупване на излишни килограми. Подобна е ситуацията и с ръженото брашно.

Киселинност

Пшеничното брашно е силно киселиннообразуващо и въобще консумацията с тестени изделия увеличава киселинността в организма, затова и трябва да се намали рязко. Това се отнася най-вече за малките деца и възрастните. Млади хора до 30 г. могат да хапват колкото си искат, особено ако работят на чист въздух или полагат физически труд. След 45 г. консумацията на печени изделия от тесто е добре да се ограничи до 2-3 филийки на ден, а след 50 - до 1 филия дневно. А белият хляб най-добре изобщо да се изключи от менюто.

Тестените изделия от бяло брашно, особено с мляко и захар – комбинация, с която много хора обичат да закусват, е опасна комбинация.

Глутен

Думата произлиза от английската glue - "лепило". Ако отмиете брашното от скорбялата, остава глутенът, който е в основата на пшеничното зърно. Веществото не се съдържа в ориза, царевицата, просото, киноата, елдата и други зърнени храни, но именно глутенът прави печения хляб вкусен и хрупкав и удължава неговия срок на съхранение. Само че при повишеното му съдържание нараства гликемичния индекс. Редовна консумация може да допринесе за затлъстяване, диабет или и двете. А хората, които страдат от непоносимост към глутен, най-добре да спрат да ядат хляб.

Добавки

Промишлените изделия от бяло брашно, в това число макароните, пастата, юфката съдържат добавки, консерванти, ароматизатори, необходими за по-дългото им съхраняване в състояние, годно за консумация. Повечето от зърнените храни съдържат и фитинова киселина. Тя свързва калция, желязото и цинка и това нарушава тяхното попадане в кръвта.

Как да познаете полезния хляб

По неговия състав: колкото по-малко съставки има, толкова по-добре. Срокът на годност на такъв хляб е по-кратък, но си струва да инвестирате в него и то – в малки количества. Консумирайте пълнозърнест хляб, в който витамините и полезните съставки са запазени, но не прекалявайте и с него.

Източник, превод Марина Атанасова

Здраве

Защо е вреден глутенът

Здраве

Родените през лятото и есента по-често са с непоносимост към глутен

Заедно

Обредните храни за Бъдни вечер - содена питка и сладък хляб с плодове

Здраве

Колко хляб трябва да хапваме на ден

Още от

Дете мирише цвете. Снимка: Guliver / iStock

7 силни аромата, които дразнят бебето

И двете напитки могат да бъдат полезни.

Снимка: Shutterstock

Чай или кафе – най-добрата сутрешна напитка според учените

Има начини да се справим със стреса през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Как да прогоним стреса по време на бременност

Бременна жена. Снимка: Getty

Може ли след раждане псориазисът да се влоши

Чуждите обувки носят вреди не само на здравето.

Снимка: Shutterstock

Защо не трябва да носите чужди обувки

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Снимка: "Колибри"

Изненада

Снимка: Shutterstock

Риби (6 – 12 май): Приятна изненада

Идеи

Снимка: Shutterstock

Козирог (6 – 12 май): Имате чудесни идеи

Тревоги

Снимка: Shutterstock

Стрелец (6 – 12 май): Притеснения в работата

Семейни проблеми

Снимка: Shutterstock

Водолей (6 – 12 май): Напрежение в семейството

Калкулатори

Календар на бременността

Календар на бебето по месеци

Калкулатор на овулация и термин

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: "Колибри"

Заедно

Полезни игри за най-малките: криене на предмети, броилки, дрънкалки

Откъс от книгата „60 занимания с моето бебе по системата Монтесори“

Снимка: Guliver / iStock

Заедно

Легенди и традиции в Светлата седмица

Защо се нарича и Томина неделя

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Подкрепете детето в избора му на приятели.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да помогнете на детето да си намери приятели

Защо някои малчугани трудно успяват да се адаптират към връстниците си

Родители и дете работят над домашното. Снимка: Guliver / iStock

Образование

Хвалете, помагайте, мотивирайте. Но не правете нещата вместо детето!

9 тайни на „мързеливата майка“ от психолога Анна Бикова