Кърмещите жени се въздържат заради страха от алергии – мит или реалност
Жена държи портокал. Снимка: Shutterstock
Кърмещите жени се въздължат да включат портокали в менюто заради риска от алергии и повишената киселинност на цитрусите, които потенциално могат да повлияят на състава на кърмата.
Дали това е така и колко безопасни са те по време на кърмене?
Ще припомним някои научни данни.

Млада жена пие сок от портокал. Снимка: Shutterstock
Храненето на жената по време на кърмене става особено важно.
От една страна тя трябва да подкрепи имунитета и да се поглези с любимите си плодове, а от друга, не иска да навреди на новороденото си.
Портокалите винаги са били под въпрос, поради възможни алергии.
Кога може да ги ядете и кога е по-добре да откажете, разказва диетолог.
Портокалите съдържат аскорбинова киселина, фолати, диетични фибри и антиоксиданти.
Тези вещества са полезни за майката и детето: те поддържат имунитета, подобряват храносмилането и тонизират организма.
При кърмене обаче е важно да се вземат предвид възможните рискове.
Някои компоненти на портокалите попадат в кърмата. Концентрацията им е ниска - например, витамин С преминава с около 1-2%.
Въпреки това, цитрусовите плодове се считат за силно алергенни. Ако след консумация забележите кожен обрив, колики или воднисти изпражнения на бебето, ги изключете от менюто си.
Портокалите не са противопоказани по време на кърмене, но има ситуации, когато консумацията им е наистина нежелателна:
- бебето е на възраст до 3-6 месеца;
- ако бебето развие обрив или има сърбеж след хранене;
- ако изпражненията се променят (редки или пенливи);
- ако майката или други членове на семейството имат алергии.
- ако майката има стомашно-чревни заболявания.
По-добре е кърмещата жена да въведе портокали в менюто си , като се започне с малки порции.
Няма официални стандарти за консумация на цитрусови плодове по време на кърмене.
Преглед, публикуван в Бюлетин за здравни специалисти (2021), отбелязва, че витамин С е безопасен по време на кърмене, но е важно да се избягва прекомерната консумация на кисели храни, за да не дразните стомашно-чревният тракт при новороденото.
Оптимално - не повече от 1/2 малък портокал на ден или 1-3 резена на хранене, не повече от 2-3 пъти седмично.
Основното правило тук е умереност и наблюдение на индивидуалната реакция на бебето.
Ако портокалите не са подходящи, можете да ги замените с други здравословни и безопасни продукти, съдържащи витамини и хранителни вещества:
ябълки (обелени) - нисък риск от алергия;
касис - след като бебето навърши 3 месеца;
круши - съдържат фолиева киселина и калий;
банани - рядко причиняват алергии;
кайсии, праскови - богати са на бета-каротин;
компот от сушени плодове, отвара от шипки - богати на витамин C.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари