Ето на кои твърдения не бива да се доверявате, защото в тях няма много истина
Ако решите да спазвате диета, не пропускайте хранене – този метод не помага.
Снимка: Shutterstock
Постоянно сме заобиколени от новини за храната, които я превръщат едва ли не в мит. Някои се разпространяват като градски легенди, но всъщност могат да бъдат опасни за здравето.
Представяме ви някои от най-разпространените митове в храненето, които са далеч от истината. Следващият път, когато се сблъскате с тях, се замислете и по-добре не рискувайте.
Като „леки“ храни се определят тези, в които съдържанието на захар или други калорични компоненти са намалени или елиминирани. Така че, дори и да е вярно, че те носят по-малко мазнини от нормалните продукти, няма как да ви помогнат да отслабнете.
Този вреден навик не само ни прави по-гладни, което води до по-голямо количество изядена храна на следващото хранене, но и постигаме ефект, обратен на желания. Което по никакъв начин не работи в наша полза.
Истината е по-различна. Наднорменото тегло се дължи на излишък от телесни мазнини, а не на натрупване на течности. Ето защо, преди да кажете, че са виновни течностите, трябва да се консултирате със специалист, който да прецени дали има нещо вярно в предположението ви. Но дори да е така, ще се дължи на здравословен проблем, а не на самите течности.
Мазнините са мазнини и ако се консумират в излишък, те се натрупват в нашите органи и тъкани. Дори растителните мазнини, които има много полезни хранителни вещества, не могат да се консумират в излишък. Кокосовото или палмовото масла например, повишават холестерола в кръвта.
Наддаваме на тегло, когато приемът на калории е по-голям от това, което изгаряме, независимо дали смесваме храни или не. Правилно е дневният план за прием да включва зеленчуци, въглехидрати (тестени изделия) и протеини (за предпочитане риба или бяло месо).
Не, мазнините не са лоши. Всъщност е важно да ги включите в диетата си, стига да не идват от нездравословна храна, индустриални сладкиши или ултра-преработени храни. Но също така е вярно, че твърде многото мазнини в тялото увеличават риска от сърдечни и други заболявания.
Твърди се, че консумацията на прекалено много протеини причинява проблеми с бъбреците и костите. Проучванията обаче показват, че протеинът, дори ако се яде повече от препоръчаното, не нанася такива увреждания.
Деси Тодорова по материали от Nutrizione Sana
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари