Вашето бебе на 11 месеца: То ходи все по-стабилно

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

15 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 11 месеца: То ходи все по-стабилно

Снимка: Shutterstock

Вашето 11-месечно бебе е вече в етапа на първите стъпки или много скоро ще направи първите уверени крачки. Не забравяйте разбира се, че всяко дете се развива и следва своя ритъм.

Имате обаче и други важни въпроси: дали е готово да яде всичко или пък защо зъбките му все още не са излезли... Ето най-важното, което трябва да знаете за бебето в този период.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 11 месеца

В този период е възможно да чуете от по-опитните майки да казват: „Това е много красива, но ужасно изморителна възраст“. И са прави. Защото:

- Първите му стъпки все още се нуждаят от помощ и гърбът ви може да понесе последствията от постоянното ходене в приведено положение;

- Ако вашето бебе вече е започнало да прави първите си стъпки, ще видите, че с всеки изминал ден стабилността му става все по-голяма и то се придвижва все по-безопасно;

- Ако има нужда от ръката ви, за да ходи, ще прекарате няколко седмици по този начин - малко неудобно, поради приведената поза. Важно е да правите упражнения за укрепване на гърба и кръста, и да внимавате с резките движения.

Средни норми за бебето на 11 месеца

Момчета: ръст – 74,6 см; тегло – 9,8 кг

Момичета: ръст – 73,2 см; тегло – 9,4 кг

По отношение на говорното развитие, през този месец са най-значимите постижения.

- Възможно е детето да започне да изпълнява прости заповеди, като „подай ръката си“ или „хвани топката“;

- Говорът му продължава да се развива с пълна скорост: сега то започва да имитира звуци и интонации;

- Не забравяйте, че трябва да затвърдите основите на говора, като постоянно общувате с бебето и отговаряте, когато то опитва да общува с вас. Така ще стимулирате неговия напредък.

Важно е също така да се отбележи, че паметта на вашето бебе вече е по-голяма. Как можете да го проверите?

- То помни много неща и запазването на спомена ще става за все по-дълго;

- Освен, че вече се обръща, когато го повикате по име, бебето разпознава познатите предмети и лица, и помни къде са играчките му или храните, които му давате и които харесва повече;

- Също така започва да развива дългосрочната си памет и има по-голяма способност да съхранява и извлича информация. Все повече и повече ще помни преживяните емоции и все по-дълго. Например: ако бабата и дядото живеят в друг град и не ги вижда често, когато отново ги види, няма да отнеме много време, за да ги запомни.

Хранене на бебето на 11 месеца

В тази възраст вече трябва да сте въвели почти всички храни в менюто на бебето, които ядете у дома. Какво още трябва да знаете?

- Важно е това да са простичко приготвени храни, с малко подправки (по-добре е подправката да се добави сурова в края на готвенето);

- Не се притеснявайте, ако в началото детето не демонстрира ентусиазъм и не хареса твърдите храни. Помнете, че то има нужда от време, за да се научи да ги приема;

- Освен това кърмата или адаптираното мляко продължава да бъде пълноценна и балансирана храна за него;

- При всички случаи е по-добре новата храна да се въвежда постепенно, за да се избегне риска от алергии. Добре е да запомните, че няма единно правило, което да важи за всички деца.

Внимание! Дори да ви се струва, че бебето ви е вече достатъчно голямо, за да му дадете краве мляко, по-добре изчакайте още малко! До 12-ия месец е препоръчително да избягвате тази храна. След навършване на 1 годинка, може да му давате адаптирано мляко за деца между 1 и 3 години.

Сънят на бебето на 11 месеца

Какво да направите, ако бебето ви не иска да си ляга?

- Това може да се случи, тъй като сега то започва да става все по-активно и да участва все повече в живота на възрастните. И понякога просто обича да прекарва малко повече време в игра с родителите си (които обикновено са много уморени);

- За да избегнете това неудобство е важно да установите постоянен ритуал на приспиване, с който детето да свикне. Нека да включва хранене, къпане и след това поставяне в леглото. Така то ще свикне с мисълта, че времето за лягане наближава.

Полезен съвет! В допълнение към обичайните ритуали за приспиване, може да включите и предмети, които имат положителен ефект при прехода към сън - като например играчка, подходяща за възрастта, която да очаква детето в креватчето му.

Снимка: Shutterstock

Какво да очаквате в този период

Колкото повече наближава първия рожден ден на бебето, толкова то опитва да открива света наоколо. Какво друго да очаквате?

- То започва да хапе. Това всъщност е начин да опознае най-близките за него предмети и хора. Ухапванията между десетия месец и първата годинка не бива да ви тревожат. Те не са проява на агресия или лошо възпитание, а напълно нормална фаза от развитието на бебето;

- Чрез устата си и хапането детето открива света около себе си по същия начин, по който го прави с ръцете, игрите, докосването и зрението. Това е поведение, което то ще загуби с времето. Но е добре да му правите забележка, за да разбере, че не е правилно;

- Това трябва да му стане ясно още от първия опит, защото сега вашето мъниче обича да играе и с други деца.

Вероятно детето ви вече е развило специална връзка с някакъв предмет или играчка - одеяло или плюшено животинче, което носи навсякъде със себе си. Нарича се „преходен обект“.

- Този предмет му помага да намали тревожността при раздяла, за която вече говорихме, когато се налага да остане с хората, които се грижат за него, след като родителите заминат на работа;

- Възможно е детето да свикне в такава степен с този предмет, че ако не го открие в креватчето си преди лягане, да откаже да заспи.

Запомнете! Вашето бебе все още няма дори зъбче и се притеснявате? Спокойно! Въпреки че повечето бебета на тази възраст имат вече поникнали зъби, не е необичайно първото зъбче да се появи около първата годинка. Както във всичко, никненето на зъбки на всяко бебе следва свой собствен ритъм. Консултирайте се с вашия педиатър, за да бъдете напълно спокойни.

Какво умее бебето на 11 месеца

На 11 месеца то проявява голямо любопитство към картинките в книгите, оглежда се за играчки или други предмети, които могат да го забавляват, и много обича шегите.

Психомоторни умения

- В тази възраст, ако държите бебето за ръце, то вероятно ще започне да прави първите си стъпки. И е в състояние да стои стабилно, когато се подпира с една ръка за някаква опора;

- Също така се забавлява да хвърля каквото може и това за него е нова игра.

Слух

- Малкото разбира отлично името си и веднага се обръща, когато някой го извика;

- Казва ясно „Мама и „Татко, показвайки, че знае към кого се обръща и дори сочи обекта, докато говори;

- То също така спира това, което прави, ако му се каже „Не;

- Малко деца проговарят преди да навършат една година. И ранното проговаряне не е знак за интелигентност.

Децата имат свой собствен език. Понякога те обобщават цяла дума в една сричка. В други случаи използват звуци, които им позволяват да идентифицират даден обект: пуф-пуф означава „влак“, бау-бау е „куче“ и т.н. Но възрастните не използват такъв език и не трябва да говорят по този начин на бебето. Важно е в общуването с него да използват правилните думи, с тяхното точно произношение.

Снимка: Shutterstock

Как да стимулирате бебето на 11 месеца

Слухът продължава да е основният канал за стимулиране на бебето, така че не спирайте с музиката и пеенето. Музикалните езикови упражнения ще помогнат на детето да култивира паметта си и да проговори по-лесно.

Сега е моментът да му подарите и първият музикален инструмент. В тази възраст най-подходящи са маракасите, които спокойно може да направите и у дома от алтернативни материали: пластмасови бутилки, напълнени с различни по размер дребни предмети (семена, копчета, боб, звънчета…).

Играта с такава играчка помага на бебето не само да следи и разпознава различните звуци, но и да опитва да „композира“ свои мелодии, което развива и обогатява мисленето му.

По материали от Quimamme

Да поговорим

Защо е много важно бебето да пълзи, преди да проходи

Здраве

Сънят на бебето - 5 важни стъпки

Хранене

Как да затоплите храната на бебето без микровълнова печка

Още от

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

80 лева струва тестът за коклюш

Дете, което се клати на стола. Снимка: Getty

6 натрапчиви навика на детето, които тревожат родителите

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Как се променя кожата по време на бременност

Илюстрация: Guliver / iStock

От памперси към гърне

Жена, притиска с ръце корема си. Снимка: Getty

Проблем, за който мълчим

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Instagram

 

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Има начин да работите и гледате децата едновременно.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Instagram

 

Заедно

Салма Хайек празнува 15 години брак

Актрисата сподели спомени от сватбения ден със съпруга си Франсоа-Анри Пино

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тъжно момиченце. Снимка: Getty

Да поговорим

12 признака, че детството ви не е било наред

Травмата от ранните години бележи целия живот

Скулптурата "Пиета" на Микеланджело Буонароти, снимка: Guliver / iStock

Рики Мартин. Снимка: Instagram

Заедно

Рики Мартин заведе децата в Япония

Певецът им организира незабравима екзотична почивка

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

Здраве

80 лева струва тестът за коклюш

Преболедуването не създава траен имунитет

Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова с първа снимка на сина си

Щастливата майка без притеснения показа бебето

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Колебаете се дали да дадете на бебто биберон?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

За или против бебешката залъгалка

10 важни неща, които трябва да знаете за биберона

Момиченце разговаря с дървената кукла. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Ефектът Пинокио – какво се случва, когато лъжем

Истина или лъжа – носът наистина ни издава. Ето как

Адаптацията не се случва изведнъж.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Колко месеца са необходими, за да се адаптирате към майчинството

Всеки велик прeход в живота носи със себе си период на приспособяване