Бебето на седем месеца започва да седи самостоятелно

Седмият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за грижата за детето

09 Февруари 2024 г.
Бебето на седем месеца започва да седи самостоятелно

Новият епимод е посветен на седмия месец от живота на бебето и разказва за всички процеси от неговия растеж и развитие.

Снимка: Kaufland България

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на седмия месец от живота на бебето и разказва за всички процеси от неговия растеж и развитие. В епизода се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за дневния режим и хранене на новите родители. За задължителната ваксинация през този месец консултира доц. Йорданка Узунова, а Албена Раленкова, редактор детска литература, споделя ценни съвети за книгите, които трябва да използваме за бебето в този период.

Кърмачетата на 7-месечна възраст може да нарастват с по-бавни темпове, отколкото през предишните. „Много от тях го правят с типичните 500-600 гр. месечно и около 2-3 см ръстово, но понякога може да е по-малко, ако детето е нараствало по-бурно в първите 6 месеца“, споделя д-р Андрей Гончаров. Той допълва, че децата в тази възраст започват да седят самостоятелно без опора, а някои и да лазят, но това не е задължително. „Има деца които не пролазват до момента, в който не проходят“, уточнява д-р Гончаров. След като навършат половин годинка, децата разбират доста повече от това, което казват родители и могат да използват различни нецеленасочени срички.

Периодите на сън и бодърстване започват да са по равно около 12 часа. Нощният сън все още е консолидиран с продължителност от 8 часа без прекъсване.

През седмия месец продължава процесът на захранване, което остава по пет пъти на ден. „Не бива родителите да се притесняват да въвеждат и по-алергенни храни, като при зеленчуците пример за това е доматът, плодовите пюрета като праскова и кайсия, тъй като има научни доказателства, че навременното въвеждане на алергени създава по-добър толеранс и по този начин се предотвратява развитие на различни видове алергии в по-късен етап“, съветва д-р Мила Байчева. По думите ѝ не бива да се добавя захар и сол към приготвените храни, а през първата година не бива да се предлагат сокове и кисело мляко.

Профилактиката се извършва с витамин D по една капка дневно или около четиристотин единици. Не се препоръчва да се добавят други лекарствени средства или хранителни добавки. Важна е консултацията с личния педиатър, тъй като по-честите контакти с външния свят допринасят за повече вируси.   

През седмия месец от живота на детето трябва да се провери белегът от БЦЖ, който е направен в родилния дом. Ако няма такъв, детето се насочва отново към имунизиране с ваксината срещу туберкулоза, допълва доц. Йорданка Узунова, която съветва родителите да направят и противогрипна ваксина след шестия месец, като това е съобразено с препоръките на СЗО. 

Подходящите книжки в тази възрастова група са със заоблени ръбчета, меки пълнежи, за да не могат да навредят на детето, споделя Албена Раленкова, редактор детска литература. Тя допълва още, че за да помогнем на детето да се адаптира по-лесно към езиковата среда, не трябва да спираме да му говорим, пеем, четем и разказваме стихчета.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Наскоро ритейлърът лансира богат асортимент от 100% органични бебешки храни под собствената марка K-Bio, без оцветители и  добавени аромати, произведени в Германия, подходящи за децата от най-ранна възраст и препоръчани от Българската педиатрична асоциация. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки K-Bio, Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Още от Новини

Румър Уилис

Снимка: Getty images

Румър Уилис празнува първия рожден ден на дъщеря си Луета

Антонио Бандерас и Никол Кемпел. Снимка: Instagram

Антонио Бандерас любимата му Никол Кемпел не бързат със сватба

Сензационно издание на „Алиса“ с илюстрации на Дали

Целта на изследването е да даде поглед върху това как социално-емоционалните умения (СЕУ) благоприятстват повишаването на постиженията и успешната реализация на младежите.

Снимка: Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите

Плашилищата в новите епизоди трябва да се преквалифицират в Смешилища.

Снимка: Disney Channel

„Таласъми ООД“ се завръщат тази пролет

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Бъдете добър пример за децата си винаги.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Кожата претърпява промени през деветте месеца.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как се променя кожата по време на бременност

Ето какво може да очаквате и как да я предпазите през деветте месеца

Бъдете добър пример за децата си винаги.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Децата правят това, което им показвате, а не това, което им говорите

По този начин изграждаме безопасна среда, в която те да учат и да израстват

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

От памперси към гърне

Как да направим прехода по-лек, обяснява психологът Галя Даскалова