Денят на отворените врати на ТУЕС към ТУ- София

Празникът на Техническото училище бе отбелязан с иновационен форум

03 Май 2023 г.
Денят на отворените врати на ТУЕС към ТУ- София

Празник на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

На 23 април 2023 година се състоя празникът на Техническо училище „Електронни системи“ към Технически университет - София в иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк. Денят на отворените врати на ТУЕС, познат като TUES Fest, цели да запознае бъдещи туесари, любители на технологиите и родители с образователния модел и постиженията на училището.

Тазгодишното издание на TUES Fest бе с мото „Unlock Your Potential“. Moтото олицетворява пътя, който извървяват учениците в ТУЕС.

Рекорден брой проекти - над 130, взеха участие в TUES Fest 2023, всички те разработка на ученици от 8-ми до 12-ти клас.

Празникът на ТУЕС. Снимки: ТУЕС

Специални гости на TUES FEST 2023 Unlock your potential бяха Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и проф. д-н инж. Иван Кралов, ректор на ТУ-София!

Празникът на ТУЕС. Снимки: ТУЕС

Начало на събитието положи церемонията по откриването на TUES Fest 2023 Unlock Your Potential.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

„Изключително съм щастлива в този хубав ден. Най-напред да поздравя нашите ученици - тези, които направиха това събитие възможно - участниците, организаторите, нашите завършили ученици – тези, които са плодът на нашия труд. Нашите преподаватели - тези хора, които са впрегнали воля, желание и амбиция, за да създадат от тези млади хора професионалисти, хора, които могат да мечтаят, могат да реализират и познават съвременните технологии. Вие сами ще се убедите в това днес на нашия празник, фестивала на постиженията на ТУЕС“, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище

И нека да кажем няколко думи за училището. Тази година то ще празнува 35-годишен юбилей. Създадено още през 1988 г., то е възникнало като идея за интегриране на средно и висше образование. Училището е създадено в структурата на Техническия университет. Няма друго такова училище в България, което да реализира такъв успешен образователен модел, в който се интегрират усилията както на средното училище, така и на висшето училище на технически университет - София, така и на всички, които го подкрепят - фирмите, компаниите от ИТ бизнеса.

През последните няколко години всичко, което се случва в ТУЕС, е благодарение на признанието и подкрепата на фирмите от ИТ бранша, и  на завършилите туесари, които винаги остават част от семейството, подавайки ръка на училището, връщат се в него като преподаватели и като ръководители на дипломни проекти и тази симбиоза в усилията на тези хора и организации води до този уникален успех.

„Нашето училище и нашите ученици са изключително креативни, мислещи, развиващи собствените си идеи, но това е процес, който се случва трудно, затова нека да поздравим и младите хора, които искат да прекрачат този праг и техните родители. Вземете правилните решения, защото е изключително важно в следващите 5 години дали това ще е бъдещето и професионалния път на вашето дете. Така че нека да пожелаем успех на всички - на тези, които ще представят ТУЕС в неговия блясък (нашите ученици), и на тези, които ще се радват на успехите им“, каза още тя.

„Добре дошли на хората, на гостите, които ще се забавлявам днес цял ден с нас и нашите проекти. Още веднъж на добър час на всички младежи, участници и организатори. Едно голямо браво - всички ние вярваме във вас!“, сподели доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия университет - София, по време на церемонията по откриването.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

В програмата намериха място две дискусии, които целяха да запознаят посетителите на TUES FEST 2023 с образователния модел на ТУЕС към ТУ_ София през погледа на настоящите ученици и на завършилите такива.

Първата дискусия бе с настоящи ученици от ТУЕС от всеки един випуск. Учениците, които взеха участие в лекцията, бяха Владимир Демирев от 8 клас, Евгения Голубева от 9 клас, Чавдара Белева от 10 клас, Тихомир Гърменлиев от 11 клас, Калоян Георгиев от 12 клас. Те говориха за това как ТУЕС им помага да отключат своя потенциал.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Втората дискусия се проведе с възпитаници на ТУЕС от различни випски. Участници в дискусията бяха Петък Кирков (1997), Теодора Йовчева (2020), Йоан Джелекарски (2022), Теодор Панайотов (2006) и Диана Балканска (1995). Те разказаха за това какво им е дал ТУЕС и как им е помогнал в по-нататъшното им развитие.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Тази година, по време на TUES Fest, се възроди и TUES BattleBots, който се превръща в традиция. В него учениците от училището изготвят бойни роботи, които се изправят един срещу друг, с помощта на преподавателите по вградени микрокомпютърни системи и АЗТУЕС.

Празникът на ТУЕС. Снимки: ТУЕС

TUES Fest 2023 „Unlock your potential“ се реализира благодарение на следните спонсори и партньори:

Алфа спонсори - Appolica, Bosch Digital, Droxic, DXC Technology, Merkle, SAP, Stam Soft , TelebidPro, Telelink Business Services, Trading 212

Бета спонсори - Chaos Group, DevriX, IBM, MM Solutions, Neterra, Strypes Group, Yettel

Гама спонсори - Accedia, Astea solutions, CNsys, ITGix, Imperia Online, Nemetschek, Ocado Technology, Takeaway, Tumba Solutions.

Партньори на събитието са А1, София Тех Парк, Зайо Байо, Green Cherry, Pure Water, Aronia, Corporate Gifts, SmartCOM, Comet Electronics

Медийни партньори на събитието са БНТ, Инженер.бг, Кариери.бг, bTV, DevStyleR, TLL Media, Новитеродители.бг, Обекти.бг

Официалният край на TUES Fest 2023 сложи вълнуващата церемония по награждаването на отборите, изпълнена с много награди и признание към работата на всички участници и проекти

Наградата за най-добър BattleBot, връчена от Росен Витанов, преподавател по вградени микрокомпютърни системи,  отиде при „Minotaur“.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Наградата „Любимец на публиката“, дадена на проекта, за който са гласували най-много хора, отиде при проект dogoino.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

„Любимец на медиите“ бе проектът с най-голямо социално значение, а именно ECCS.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

На трето място в категория компютърни мрежи се класира TtT IoT Firewall. Проектът цели да създаде защитна система за всички IoT устройства в нашия дом, офис и други. Той прекарва интернет трафика на IoT устройствата през Raspberry pi и това позволява да спираме нежелан трафик по даден критерии.

Наградата връчи невероятния директор доц. д-р инж. Стела Стефанова!

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

На трето място в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи се класира BelotCounter - автоматизиран брояч на карти за белот. Наградата бе връчена от Росен Витанов, преподавател по вградени микрокомпютърни системи в училището.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

На трето място в категория софтуер се класира WiGlobe - социална уеб платформа за споделяне на пътешествия. Наградата връчи Теодор Панайотов, председател на Управителния Съвет  на АЗТУЕС.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Наградите за второ място в трите категории връчи специалният гост проф. д-н инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София, който специално уважи TUES Fest 2023 на неговия рожден ден.

На второ място в категория компютърни мрежи се класира Петър Марков с дипломната му работа за изграждане на корпоративна мрежа между два централни и три отдалечени офиса чрез трета фаза на Cisco протокола DMVPN.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

На второ място в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи се класира проект Гласов контрол у дома - гласов контрол на електроуреди чрез Ардуино отдалечено през Интернет.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

На второ място в категория Системно програмиране се класира проект SHUSH. Shush e анонимно чат-приложение, позволяващо да общувате с приятели и/или познати, без да се притеснявате, че е възможно изтичане на вашите лични данни към трети лица. За създаване и използване на акаунт ви трябва само парола, а съобщенията, които пращате, се криптират. Така никой няма да има достъп нито до Вашите данни нито до съобщенията Ви!

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Наградите за победителите в трите категории връчи специалният гост Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Победител в категория компютърни мрежи е Иво Иванов. Проектът представлява симулация на мрежата на компания, която за свързаността между офисите си използва L2VPN и интернет услуги. Дипломната работа описва подробно процеса по проектиране, изграждане и анализиране на компютърна мрежа, спазвайки всички съвременни стандарти за изграждане на корпоративна мрежа.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Победител в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи е MECHKA. MECHKA е четирикрак робот създаден от екип Budget Dynamics. Той може да изпълнява различни функции. Има приложения в индустрията и образованието. Контролира се от мобилно приложение.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Победител в категория Системно програмиране е Beware. Beware е интерактивна обучителна платформа, която ви поставя на мястото на хакер, влязъл в чужд компютър. Вие трябва да изпълните серия от задачи, които показват какво може да се случи, ако не защитавате данните си достатъчно добре.

Смятате ли, че вашите данни са достатъчно добре защитени? Днес киберсигурността е част от нашето ежедневие, дори и да не разбираме това. Една система за сигурност е толкова силна, колкото е най-слабото ѝ място, а това почти винаги е човешкият фактор. Поради тази причина за сигурността е много важно правилното обучение на хората.

Празникът на ТУЕС. Снимка: ТУЕС

Училището благодари на всички, които присъстваха, че споделиха празника им. Благодари и на всички доброволци, преподаватели, предходни организатори и на менторите ни от АЗТУЕС, които помогнаха и се трудиха, за да може TUES Fest 2023 „Unlock Your Potential“ да просъществува и да се превърне в празника, който беше.

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им