Грета Тунберг - "Посланик на съвестта"

Амнести Интернешънъл я удостои с наградата

17 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / Getty images

Шведската екоактивистка Грета Тунберг и нейните акции ни вълнуват отдавна, а ето че тя и младежкото движение "Петъци за бъдещето" получиха и световно признание - неправителствената организация Амнести Интернешънъл ги удостои с наградата "Посланик на съвестта" дни преди срещата на ООН за климата в Ню Йорк.

Младата шведка бе аплодирана от студенти в университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ, където ѝ бе връчена наградата, пише Мениджър нюз, като се позовава на Франс прес

"Необходимите промени и политики за справяне с тази криза просто не съществуват, затова всеки от нас трябва да направи всичко по силите си, за да поиска сметка от онези, които са на власт и да ги накара да предприемат действия", каза Тунберг, стъпила на поставка, за да стигне до микрофона. "Наградата е за милионите млади хора, които от миналата година се включиха в петъчните ученически стачки на движението "Петъци за бъдещето", добави тя.

Генералният секретар на Амнести Интернешънъл Куми Найду подчерта, че наградата е присъдена не само на Грета, но и на всички млади хора, които протестират от една година. "Те направиха неща, каквито онези от нас, които са ангажирани от десетилетия, не успяха да направят", каза Найду пред АФП. "Не забравяйте, че тези ученици имат много важна роля за образоване на собствените им родители. Не допускайте Тръмповците и Болсонаровците по света да ви откраднат детството", призова той младежите в залата.

Коментари
Последни видеа

Бъди различен

06 август 2020 г.

Цар куче

05 август 2020 г.