16-годишната Грета от Швеция е номинирана за Нобелова награда за мир

Момичето вдъхнови последователи, верни на идеята му за спасяването на планетата

Грета Тунберг протестира. Снимка: Guliver / Getty Images

Грета Тунберг вече почти година се занимава с това да призовава политиците да започнат да изпълняват Парижкото споразумение относно измененията на климата, постигнато на 12 декември 2015 г. Споразумението, подписано от 170 държави, съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C и обхваща периода от 2020 г. нататък.

Известно време след това президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му няма да изпълни споразумението, като се аргументира с това, че в противен случай Америка ще изгуби милиони работни места. 

През лятото на 2018-а Грета Тунберг проведе самосиндикален протест пред сградата на шведския парламент в защита на идеята на Парижкото споразумение. След това към нея се присъединиха хиляди европейски ученици, а в края на февруари Грета проведе демонстрация в Берлин, където присъстващите бяха около 4 хиляди тийнейджъри. 

На 15 март, се очакват протести с идейна вдъхновителка Грета Тунберг в близо 1700 града от над 100 държави, в които ще се включат предимно млади хора, пише The Guardian.

Предложихме (за Нобелова награда за мир) Грета Тунберг, защото, ако не направим нищо, за да спрем изменението на климата, това ще бъде причина за войни, конфликти и бежанци“, каза норвежкият депутат Фреди Андре Йовстегор, един от тримата, номинирали Грета. „Тя започна масово движение, което виждам като основен принос към мира.“ Кандидатите за Нобелова награда за мир се номинират от политици и университетски преподаватели, а тази година церемонията ще се проведе през декември. 

Благодарна съм за тази номинация. Това е невероятно и малко странно,” казва Грета. „Утре продължаваме да протестираме за нашето бъдеще и ще го правим толкова дълго, колкото е трябва.“

Извън активистката си кариера, Грета е дете на майка - оперна певица, и баща - актьор. Страда от Синдрома на Аспергер - заболяване, което се характеризира с общо нарушение на психичното развитие, трудности в социалните взаимодействия, както и с ограничен и стереотипен репертоар на интереси и занимания. Което очевидно не се оказва пречка за идеите на Грета.

През тази година за Нобеловата награда за мир ще се борят повече от 300 души и на нас много ни харесва, че сред тях има и такива, които не са навършили пълнолетие.

Надя Горанова 

Коментари
Последни видеа