Излиза неиздавана приказка от Марк Твен

Ръкописът бе намерен в архива на писателя

31 януари 2017 г.

Снимка: A.F. Bradley / wikipedia

Непубликуваната приказка на американския писател Марк Твен „Похищението на принц Олеомаргарин“ („The Purloining of Prince Oleomargarine“) скоро ще види бял свят. Текстът бе намерен през 2011 година в архива на писателя в Университета Бъркли. Произведението ще излезе като отделна книга от издателство Doubleday, съобщава The Guardian. Ръкописът от 16 страници е оформен от съпрузите-илюстратори Ерин и Филип Стед.
Издават историята сега, защото през 2017 се навършват 150 години от публикуването на първото произведение на Марк Твен, сборника с разкази „Знаменитата скачаща жаба от остров Калаверас“.

„Похищението на принц Олеомаргарин“ е единствената съхранена приказка от тези, които писателят е разказвал на дъщерите си. Просто точно тези истории той не си записвал, но тази за принца някак е останала на хартия. Приказката била съчинена в Париж през 1879 година. Тя разказва за момченце, което може да си говори с животните и заедно с няколко звяра тръгва да търси похитен принц. Издателите съобщават, че в историята е вплетена темата за благородството и смелостта пред лицето на тиранията и е пълна с остра сатира.

Изследователи предполагат, че чрез приказката ще може да се хвърли поглед върху творчеството на писателя в съвсем нехарактерен за него жанр. Твен е писал белетристика, очерци, публицистика, пътеписи, разкази и сатирични произведения, но не и детски приказки.

Припомняме, че Марк Твен е живял през ХІХ век в САЩ, известен е като бащата на американската литература, а сред най-известните му произведения са „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.