Светла Иванова написа първата активна и интерактивна приказка

„Вълшебна книжка“ за родители и деца тръгва на турне

07 Май 2017 г.
Светла Иванова написа първата активна и интерактивна приказка

Илюстрации: Мила Попнеделева-Генова

Майка, певица, писател и йога инструктор, Светла Иванова има чудесна и чудно красива новина, която бързаме да споделим - тя написа първата си детска книжка, а тя, както ще разберете от разговора ни с нея, е абсолютно необикновена!

Здравей, Светле! Ето, че отново ни изненадваш - вече си автор и на детска книжка. Първата по рода си активна и интерактивна приказка - какво точно означава това?

Активна е, защото не е обичайната приказка за лека нощ, която обикновено четем преди сън и понякога преспива нас преди децата. Активна е също, защото в нея са вмъкнати и физически упражнения (асани), които можем да изпълняваме заедно с децата си, докато я четем и разглеждаме. Така книжката става полезна и за нас - родителите.

А интерактивна, защото има 9 песнички, които я допълват и можем да си пуснем на подходящите места чрез QR код. Тоест, чрез едно елементарно действие имаме 2 в 1. В случая дори 3 в 1 – приказка, йога и песнички.

Стела в йога поза

На кого са песничките?

Авторски, музиката и текста са мои и на талантливия Константин Кучев. Тематични са и се отнасят за съответната част или положително послание от книжката. В текста на някои са вмъкнати йога асани, за да могат и да се изиграват.

Има специална песен за книжката, песен за раздвижване, за слънчевия комплекс, за Индия, за благодарността и др. Предстои да ги запишем в студио с деца от групата ми „Тананикаща йога“ и да заснемем с тях клипчета.

Това означава ли, че ще правиш и детска вокална група?


Отдавна работя с децата по този начин. Не свеждам практиките ми по йога за деца само до упражнения. Винаги правим различни неща, за да се развиваме и забавляваме заедно – разказвам им приказки, а понякога и те на мен, в които има йога асани, пеем, оцветяваме мандали, играем на различни игри. Всеки час е неповторимо, уникално, импровизирано преживяване.

Къде могат да те намерят родителите, които искат да запишат децата си на йога при теб или в новата ти група „тананикаща йога“?

От четири години преподавам йога за деца в балетно студио „Одет“ (кв. "Изток", ул. "Латинка" 5), водя часове и в Музейко от откриването му, когато има занимални за деца от 1-4 клас, или специализирани месеци за мама и бебе. Сега с книжката и една прекрасна моя колежка ще направим турне из страната. Ще гостувам в много други йога студиа, детски градини и детски клубове.

Използвам случая да поканя читателите ви, които имат дечица между 3-12 години и искат да пеят и да правят йога да се запишат в групата „тананикаща йога“.

За какво се разказва във „Вълшебна книжка“? За каква възраст е подходяща? Трябва ли да сме се занимавали с йога преди това?

„Вълшебна книжка“ не е само за йога. Това е една история за БЛАГОДАРНОСТТА.

В нея се разказва за пътешествието на кравичката Мина до Индия, която се научила да бъде благодарна за всичко, което си има и среща по пътя си.

Ще помогне на децата да усетят ползите от движението, да си припомнят селскостопанските животни, да познават различните части на тялото си, да научат за Индия и нейната култура, да развият основни добродетели.

Написах тази книжка за децата и техните родители, за да прекарват чудесно времето си заедно. Тя е за всички, които искат да се забавляват с йога, да разучават асани (йога пози), да поднасят чрез игра и приказка нови знания на децата, както и чрез методите на йога да изграждат положителни качества у тях.

Подходяща е също за учители в детски градини и начални училища като начин за общуване чрез приказка, действие и игра и като време за почивка.

Съдържа над 30 йога асани, дихателни упражнения, релаксация, положителни утвърждения и 9 песнички, подбрани според нуждите, възможностите и интересите на децата от 3-12 г.

Не е нужно да сте се занимавали с йога досега, нито вие, нито децата, с които я споделяте. Постарала съм се всичко да бъде представено лесно и достъпно. Надявам се и интересно.

Лесно ли се пише детска книжка? Кой е художник на тези прекрасни илюстрации и как го избра?

Да пишеш детска приказка е много отговорно занимание. Освен забавната част изисква подбор на всяка думичка и израз, особено когато искаш да носи и послание, да има история, да вкараш вътре и упражнения, и песнички, да поднесеш нови знания за далечна страна.

Работих по текста над една година. Отделих повече време, отколкото за трите ми книги проза заедно. Работата ми с деца на тази възраст, това че съм майка и съм завършила „Предучилищна педагогика“ ми помогна много. Благодаря на моята учителка по йога и редактор Даниела Събева за съветите и най-вече - за приятелството.

Искам да благодаря специално на Мила Попнеделева-Генова, която нарисува илюстрациите и направи художественото оформление на книжката. Работата на художника е половината от приказката. Разгледах портфолиата и на други илюстратори. Вкъщи имаме цяла библиотека с детски книжки, но избрах да се доверя на Мила много лесно.

Имаме всичките нейни книги и забелязах, че децата ми прекарват много време, разглеждайки точно нейните илюстрации. Всички деца обичат постоянно нещо да си откриват в детайлите, а при нея ги има. И самите животинки са с характер, много одухотворени и красиви. Сякаш ще ти разкажат те приказката. Преди време събирах картини от художници наивисти. Откакто я открих за себе си, Мила ми е любимият художник.

Децата ти ли те вдъхновиха? Те до каква степен участват в създаването на приказката?


Вдъхновяват ме не само моите деца, а и всички, които посещават часовете ми. Ние буквално измислихме приказката заедно. Към основната история добавях или премахвах нещо по техни идеи. Една от песничките написах, докато четях приказката на моите деца. Просто спрях на едно място и им казах - тук това ще го изпеем и изиграем и го направихме. Извадих телефона и го записах. После пратих записа на Косето (Константин Кучев) и той завърши песента с неговата вълшебна китара.

Иначе Стела идва почти на всичките ми часове по йога. Иска и вкъщи да играем. И двамата с радост приеха да се снимат в йога позите. Виктор дори написа писмото от кравичката. Сега искат постоянно да им чета и  разглеждат книжката, а Виктор като видя първото копие, каза: „Мамо, наистина е вълшебна“.

Няма нищо по-хубаво от това да се оглеждаш в усмихнати очи. Много обичам работата си!

Виктор в поза бик

Този път не работиш с издателство „Сиела“. Защо реши да я разпространяваш сама?

По няколко причини. Имам над 10 авторски продукта – 4 DVD-та за йога, 2 аудио албума, 3 книги, дискове с клипове и др. За всички тях работя с различни издатели, но много често хората, които ги търсят, предпочитат да пишат на мен, за да си ги поръчат, или да питат мен от къде.

В големите вериги книжарници ги има, но някак си по-лесно и сигурно им е да се свържат с автора. Понякога свършват в книжарниците и забравят да ги заредят, а на хората не им се обикаля  и по-лесният начин наистина е да си ги поръчат. Цената за доставка, която им предлагам, е по-ниска, отколкото да си купят две билетчета за метрото за двете посоки. Но по-нататък ще я има и в големите книжарници и в склада на „Сиела“. На страничката ми ще описвам къде е разпространена.

Като знам аз колко обичам да стоя в книжарници, не вярвам, че интернет търговията ще измести точно тази атмосфера и удоволствие.

А правиш ли музика за по-големите ти слушатели, или не ти остава време?

Имам време за всичко. Писането, йогата и музиката взаимно се допълват и надграждат. Освен с „Вълшебна книжка“, пример ще дам и с албума си „По пътя“, който ще излезе тази година с подкрепата на Мюзикаутор. Песните в него са по мой текст и те карат да се отпуснеш, да помечтаеш, но в същото време с тях искам да провокирам мислене, съзнание, добродетели, красота, осъзнаване.

Ще съдържа мантри и народни песни. Някой от готовите ми разработки на мантри с български текст може да намерите в каналите ми във vbox и youtube.

След юли ще направя пауза с участията ми, свързани с книжката, и ще довърша започнатия албум. Вече ме чакат готовите аранжименти от Момчил Колев и сина му – Калоян.

Следващата книжка от поредицата ми тананикаща йога също е написана. Остава само Мила пак да я направи красива с нейните илюстрации.

От къде могат да поръчат DVD-тата ти сега и най-вече „Вълшебна книжка“?

От формата за контакт в личния ми сайт и страниците ми. За детската книжка, понеже има над 50 цветни илюстрации, над 30 йога асани и 9 песнички и има много неща, които искам да споделя с читателите, направих отделна страничка. В нея редовно ще качвам интересна информация, илюстрации от книжките и снимки от откритите уроци, които ще правим по време на турнето.

Светла с децата си Виктор и Стела

Другата ми страничка за йога си остава същата.

Новини

Излиза неиздавана приказка от Марк Твен

Образование

Ето я най-добре илюстрираната турска детска приказка

Образование

Американско училище заменя наказанията с йога

Здраве

Йога помага на подрастващите с тревожни разтройства

Още от Образование

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Над 175 000 ученици до 3.клас могат да получат безплатен достъп до дигиталната образователна платформа iZZI

За детето е изключително травмиращо, когато съучениците му го обиждат.

Снимка: Shutterstock

Детето е подложено на подигравки в училище

Не е трудно да обясните математиката по забавен начин.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате детето да харесва математика

Има неща, които не са полезни за учениците.

Снимка: Shutterstock

3 грешки на родителите, които имат ученици

Момче си преговаря урока. Снимка: Getty

 

Оценките в училище. Защо са важни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е не само да подкрепяме децата, а и да им подомгнем да се развиват.

Снимка: Shutterstock

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Новите преживелици на Бъгс Бъни ще се харесат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoon Network

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена обърнати с гръб един кам друг. Илюстрация: Shutterstock

Мнение на специалиста

Защо любовта не върви

3 основни грешки, заради които мъжете и жените най-често се разделят

Дете, което плаче. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

„Не плачи“ и други кухи фрази, с които не трябва успокоявате детето

Как е правилно да утешим плачещото и уплашено хлапе, съветва психолог

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо бебета, родени през март, са специални

6 научни факта го потвърждават

Мартеници с плетка на балгарска шевица. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Малък Сечко си отиде, дойде Баба Марта

Традицията да се зачичим с мартеница идва от древността

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Етапите, през които минават най-малките, и как да ги насърчим да преодолеят страховете си

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности