Добрите обноски не излизат във ваканция

Невена Басарова-Дичева: Най-много липсва баланс в общуването на децата

Снимки: личен архив

Невена Басарова-Дичева е основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски - полезна институция, каквито по света има много, но у нас е уникат. За Невена обучението на деца на добри обноски се оказва призвание, а откакто става и майка на прекрасен син, който наесен ще е в първи клас, тази убеденост се засилва още повече.

Тя е юрист и магистър по Международни икономически отношения по образование, работила е в областта на административното, банковото и търговското право. Създава академията и след много време на професионална подготовка – курсове за личностно развитие и себепознание, обучения и тренинги за управление на стреса и поведение в обществото. 

Невена Басарова-Дичева

"Много наблюдавах как общуват сина ми и останалите деца, как се сприятеляват, с какво позитивно и негативно поведение от околните се сблъскват и как реагират на него, как се хранят и какво ли още не. Постепенно се уверих колко са важни добрите обноски за израстването на детето като щастлива и успешна личност. Оттук нататък решението да създам академията се случи почти спонтанно."

Явно много родители не се справят сами с тази задача - да възпитават и формират добри обноски. Защо е така според вас, Невена?
Някои категорично не се справят – това го знаем всички. Парадоксално или не, точно те не записват децата си на такива курсове. Останалите, успешните родители, искат да дадат най-доброто от себе си за децата. Но в динамичното ежедневие и високата им ангажираност често не им остава достатъчно време за тях.

Самата аз като майка предпочитам вечер да прекарам повече време с детето си, а не да продължа с уроците, било то и по добри обноски. И още – много родители владеят езици и умеят да плуват и биха могли да научат и децата си на това. Въпреки това те ги записват на курсове по език или плуване. Академията за добри обноски осигурява именно такива възможности.

Какво научихте през времето, в което се занимавате с деца в академията?
Децата са цяла вселена от чувства и емоции – могат да бъдат плахи и тихи, палави и манипулативни, крехки и силни, резервирани, но и доверчиви и много обичливи. Всяко дете може да бъде добро, просто невинаги знае как да го покаже. Важното е да си откровен с него, да му покажеш, че зачиташ неговото мнение и го приемаш такова, каквото е.

Когато се учим да изкореним някой недотам добър навик, с примери и игри им показвам ползите за тях от тази промяна, те го осъзнават и започват да се коригират взаимно. И се гордеят с наученото.

Какво най-много липсва на новите деца, според вас, от гледна точка на добрите обноски?
Балансът в общуването – или са срамежливи и затворени, или са по-агресивни и шумни. И двете крайности създават затруднения, например при формирането на приятелство. Агресията, нецензурните думи и „крадците” на времето за истинска игра между децата и общуване с родителите като например смартфоните, е важно да се вземат предвид при формирането на детето като хармонична и самостоятелна личност.

Страници

Коментари
Последни видеа

Автомобил и дърво

19 януари 2018 г.