4 причини защо работата в екип е изключително важна за учениците

И защо не се конфронтира с индивидуалния принцип на обучение

Снимка: Guliver / iStock

Екипната работа в училищата е нещо нормално в образователните системи на много европейски страни, но пък в много други все още водещ е индивидуалният принцип на обучение.

Учителите все още проявяват предпазливост, когато позволяват на децата да работят в екип, а разговорите за уроци със съседа все още са възпирани от строгото: „Мислете с главата си!”. И защо трябва човек сам да измисля отговора, когато може да направи нещо много по-интересно по учебната тема със своя съученик? Няма ясен отговор, освен насмешливото: А те заедно ли ще се явяват на изпита след време?“.

На изпита, те, разбира се, ще се явят и пишат поотделно и никой не е казал, че работата в екип трябва да замени индивидуалността? При правилен подход двата вида не си пречат, напротив!

Световни корпорации като Google, Space X, Microsoft, HP и много други предпочитат не да назначават служители сами за себе си, а подбират такива, които биха се вписали в екипа, именно защото така ще се върши по-добра работа.

Какво печелят децата, които умеят да работят в екип?

Ползите от такъв тип занимания са много и най-вече – така човек се учи на доверие, на преговори и на важното умение да води спор.

Всеки знае, че децата ходят на училище, за да научат нови неща и да се социализират. Социализацията е процес на придобиване на умения, които ще бъдат полезни, когато те пораснат, за да се впишат по-успешно в обществото.

Работейки в екип, човек се научава да разбира нуждите на другите, да разговаря, да оборва, да внушава, да обменя мисли – точно това е социализацията.

Служителите в голяма фирма се фокусират върху общия глобален резултат, и за да го постигнат, те трябва да сте отворени, честни, да разбират своите недостатъци и заслуги, да знаят как да постъпват в различни ситуации. Всички тези умения се придобиват в екип, а не в самостоятелна работа.

Екипността също помага да се избегнат грешки – две глави винаги мислят по-добре от една. Когато няколко души работят едновременно по дадена задача, вероятността грешката да бъде забелязана и елиминирана е много по-голяма, отколкото ако човек се нагърби сам с целия обем работа. Така дейността става и по-ефективна.

Работата в екип помага да се разбере по-добре всеки проблем – когато децата си взаимодействат, те се учат едно от друго. Задават си въпроси и опитват да намират отговори, а постоянните дискусии и обмен на идеи помага проблемът да бъде разгледан от всички страни и да намери интересни решения – така се провокира въображението, творчеството, приятелството, ако щете.

В работата в екип можете да покажете силните си страни – всеки негов член има своя роля и това е прекрасно, защото, когато всеки върши своята част от работата, ефективността се подобрява – като в добре смазан часовников механизъм, в което всяко колелце е на мястото си. И, колкото и изненадващо да е, именно в екипа се откроява личната индивидуалност.

Основателят на PayPal, изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск, заявява в едно интервю: „Талантът е много важен в наши дни. И отборът, който има най-талантливият играч, винаги ще печели. Но трябва да имаме предвид, че този човек не е толкова успешен само заради личните си качества, а по-скоро заради добрата координация на екипната работа и на избраната обща стратегия“, цитира letidor.

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.