Приянка Джоши, която може да победи Алцхаймер

Невробиологът е едно от най-важните лица в съвременната наука

Снимка: Guliver / Getty images

Списанията Vogue и Forbes не награждават само светски знаменитости и поп звезди, оценявайки тяхното световно влияние. Миналата година старши научният сътрудник от Индия Приянка Джоши получи статус на една от най-влиятелните млади жени в света благодарение на своите изследвания на дегеративните заболявания на мозъка.

Защо именно нейните проучвания са така нужни на човечеството?

Тя не е получила научното си образование в САЩ или в престижен европейски университет, а е станала магистър в специалността биоинформатика и биотехнологии в Savitribai Phule Pune University. После тя постъпва в университета в Кеймбридж, където защитава докторска степен.

Когато 29-годишната Приянка завършва докторската си дисертация, Forbes я нарича едно от най-важните лица в науката. Младата жена тогава вече е провела всички изследвания за болестта Алцхаймер и успява да създаде „библиотека“ от молекули, които действат по същия начин, като лекарствата. Според нея някои клетки трябва да са насочени към нерегулярните протеини, които причиняват дегенеративни заболявания на главния мозък.

Подходът, прилаган за първи път от д-р Джоши, включва използване на лекарства, базирани на фрагменти за блокиране на прекурсорите на токсични протеинови съединения, отговорни за смъртта на невронни клетки. В продължение на много години учените смятат, че поради триизмерната структура на съединенията, тези протеини не могат да бъдат „разбити”, но Приянка е в състояние да докаже обратното. Сега тя е научен сътрудник в Центъра за изследвания на цаболяванията и изследва способността на протеините да причиняват болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Нейните изследвания променят света и това е така, защото деменцията и заболяванията на мозъка днес са основна причина за смъртността сред британките. Следвайки научните си интереси, Приянка помага на света да разбере как функционират мозъчните клетки, техния метаболизъм и какво причинява агрегация на протеини. В крайна сметка нейният метод позволява да използваме молекулярната структура на собствения си мозък, за превенция и за да се лекуваме от деменция. Според някои оценки, нейният метод ще спомогне и за борба с ранните прояви на рак на мозъка и други невронни заболявания.

Индийката вдъхновява младите учени с личния си пример и им помага да бъдат по-уверени, че работата им ще донесе полза в дългосрочна перспектива. Независимо, че нейната теория е изглеждала безумна само допреди няколко години, тя не се е страхувала да следва мечтата си и да открие нова перспектива във вече познати неща. Днес Приянка не води публични семинари, но нейните постижения редовно привличат вниманието на научното общество и тя вече има няколко награди – от фондация Мария Складовска-Кюри, както и от престижното биохимическо общество Scientific Outreach. Изследванията на д-р Джоши ще завършат след няколко години.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.