Способността за четене се оказа вродена

Част от мозъка на новороденото от рано е готова за това

Снимка: Guliver / iStock

Мозъкът на новороденото още от раждането е готов за това, което му предстои 4-5 години по-късно - да усвои буквите и четенето, установиха учени от университета на Охайо.
С помощта на магнитен резонанс те изследват мозъка на 40 бебета седмица след като са се родили и го сравняват с мозъка на 40 възрастни. 
Така при бебетата учените откриват  участък от мозъчната кора, наречена „ област, визуално формираща думите“ (visual word form area, VWFA), в която от рано е заложена способността зрително да възприемат буквите и думите. Тази област е плътно свързана с

невронна мрежа, която отговаря за речта

и за разбирането на думите на другите хора.
Бебетата, които още не умеят да говорят, от самото си раждане възприемат печатните букви и думи по различен начин, не както останалите предмети от околния свят, твърдят изследователите.
„VWFA се подготвя за четенето още щом детето види дори една единствена буква“ , уверяват те.
Постепенно,  заедно с мозъка VWFA съзрява, когато детето започне да се учи да говори и да разбира това, което чува.
Нервните връзки, които „правят мост“ между зоната VWFA и речевите участъци в мозъка укрепват и с течение на годините детето се ограмотява.
Сега екипът сканира мозъка на 3-4-годишни, за да установи какво се случва по-нататък във VWFA зоната, преди детето да започне да чете.
Крайната цел на екипа е да разбере

как „нечетящият мозък“ се превръща в „.четящ“

Това ще помогне по-добре да се изучат процесите, които бавят развитието и да се намери ключ към все по-често срещаните отклонения като дислексия и други разстройства.
Проучването им е публикувано в престижното научно списание Scientific Reports.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа