Успехът в училище пряко свързан с наличието на книги у дома

Интересно е, че не е задължително да бъдат прочетени

Снимка: Shutterstock

Колкото повече книги имаме у дома, толкова по-добра е успеваемостта на детето в училище и усвояването на информацията като цяло, твърдят учени от университета в Невада, САЩ и от Австралийския национален университет, съобщава The Guardian. Изследователите акцентират върху това, че не е от значение дали ученикът чете от домашната библиотека или не. Просто самият факт, че в дома присъстват книги положително се отразява на образованието.

За да докажат това учените провели допитване сред хора на възраст от 25 до 65 години от 31 страни. Преди всичко изследователите ги интересувало следното: колко книги е имало у дома на запитаните, когато са били на 16 г.

Станало ясно, че най-голям процент домашни библиотеки имало в Естония, следвали страни като Норвегия, Швеция и Чехия, а в Турция показателите били минимални. След това запитаните направили граматически тест. И в хода на изследването се доказало, че наличието на книги в дома пряко се отразява на образователния процес на подрастващите. Хората, които са расли без книги, били по-неграмотни, по-трудно разбирали математика и показвали лоши резултати в усвояването на интернет технологиите.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа