4 важни умения за парите, на които уча дъщеря си

Съветите на финансовия специалист Стойне Василев

18 Април 2019 г.
4 важни умения за парите, на които уча дъщеря си

Снимка: Guliver / iStock

Всеки от нас иска да даде най-доброто възпитание и образование на децата си и да ги предупреди за грешките, които е допуснал. Това важи особено за парите и финансите. Но какви да бъдат тези уроци и колко специфични да бъдат? От кога да започнем? Има ли материали по темата? Въпроси, на които намираме разнопосочни и не особено ясни отговори.

Най-важните уроци обикновено изобщо не са свързани с парите, а са основни умения, които ще ни служат вярно цял живот в различни ситуации. Преди да научим децата ни на тях обаче, трябва ние самите да ги притежаваме, защото някой беше казал, че няма смисъл да възпитаваме децата си, защото така или иначе, те ще правят като нас - трябва да възпитаме на първо място себе си.

На уменията, които ще ви представя, се учим взаимно аз и почти 3-годишната ми дъщеря Карина, разкрива Стойне Василев - сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Търпение

За да съм честен, аз не съм от най-търпеливите хора и дъщеря ми е наследила това от мен. Въпреки това, съм осъзнал, че отлагането на удовлетворението е едно от най-важните умения, които е добре да притежаваме. Наскоро чух една история, която много добре илюстрира това.

Попитали в едно телевизионно предаване милионер в какво се крие тайната на успеха му, а той отговорил, че в основата на всичко е именно търпението. „Но аз мога да ви изброя хиляди области, в които търпението няма да ни помогне“ – не отстъпвал журналистът – „ето, например, как може да пренесеш вода в сито?“. Милионерът възразил: „Грешите, просто трябва търпеливо да дочакате зимата и ще стане“.

Търпението ни осигурява време, за да разделим нуждите от желанията ни и да не правим импулсивни покупки, за които после съжаляваме. Както и при другите умения, и това е по-лесно да се научи, докато сме още малки. Когато бях дете, винаги си оставях от шоколада или бонбоните за следващия ден. По този начин възпитавам и дъщеря ми, но изобщо не е лесно. Как да обясниш на едно 2-годишно дете да остави част от лакомствата си за после, а да не ги изяжда всичките веднага? Правя го с много търпение, разбира се.

След като започна да разбира много неща (на около година и половина), със съпругата ми решихме да даваме на дъщеря ни Кари джобни пари - по 2 лева на ден. С тях тя може да си купува каквото си поиска (с някои ограничения, разбира се). Първоначално, тя си купуваше само шоколадови яйца, но постепенно разбра, че има и други възможности. Освен това, дъщеря ни осъзна, че те са с различни цени и може да си купува различни количества. Например, с тези пари може да си купи много мандарини, близалка и мандарини, малка играчка, сушени плодове, солети или други неща.

Много време ми отне да я науча, че ако си запази част от парите за следващия ден, те ще станат повече и ще може да си купи нещо, което не може да си позволи с джобните за един ден. С тези уроци тренирам нейното търпение, както и моето, разбира се. Следващата ни задача, свързана с това умение, е да разбере, че цените не са еднакви във всички магазини и че има промоции. Ако прояви търпение, ще може да си купи повече неща с нейните 2 лева на ден.


Самоувереност

Това е една от онези малки, мръсни тайни, която движи цялото ни консуматорско общество. Всички производители, търговци и рекламодатели полагат всички възможни усилия и харчат милиони левове, за да смачкат нашата самоувереност и да ни направят зависими. Отвсякъде ни дебнат реклами, в които се казва, че нашата кола е лоша и има по-добра, че вече не е модерно да си с руса (черна или червена) коса, че имаш мръсна баня, жълти зъби, лош дъх, стари мебели, прекалено скъп прах за пране и още хиляди подобни неща.

Децата са подложени на още по-голяма „пропаганда“. Детските предавания по телевизията или по интернет, са прекъсвани от реклами за най-новите играчки и лакомства, които само готините деца имат. Също така, няма да си щастливо дете, ако мама и тате не ти купят онзи робот с батерии или пълен комплект от принадлежности за твоята кукла.

Ако възпитаме в себе си и в децата си чувството на самоувереност, ще се предпазим от тази външна сила, която ни кара да купуваме непрекъснато ненужни неща, за да сме усмихнати и щастливи, като хората от рекламата. Трябва да разберем, че не новата и скъпа играчка (за деца или за възрастни), ще реши всичките ни проблеми и ще ни издигне в очите на другите. Собствените ни умения, опит и характер ще го направят. Няма нужда да доказваме нищо на никого, нали?!

Именно на това уча и дъщеря ми – че тя е красива, умна и сръчна, без да е необходимо да има същата играчка като Мая. Това не означава, че не й купуваме нищо. Идеята е като дете, а и като възрастен, да не разчита на рекламите да й казват какво да си купува и да се съобразява с общественото мнение, а да е силна и независима млада дама, която вярва в себе си.


Умение за преговори

Ние преговаряме постоянно и се опитваме да продадем себе си, идеите си или нещо материално. Това прави умението да постигаме максимален резултат при преговори особено важно и определя нашия стандарт на живот и какво ще постигнем в него. Дали ще си договорим по-висока заплата или не, дали ще купим имот на най-добрата възможна цена, дали ще убедим партньора ни да отидем на онази мечтана почивка в Италия или не – всичко това зависи от това колко умело може да представим и защитим аргументите си.

И без да я уча, Кари е най-добрия търговец, който познавам. Каквото и да иска, накрая го получава под една или друга форма. Всъщност, всички деца притежават това важно умение, но постепенно го губят, докато порастват, защото започват да се съобразяват с различни ограничения и норми, въведени от възрастните. За да не се случва това, аз показвам различни техники на дъщеря ми, с които да получи това, което иска. Уча я как да се откаже от нещо малко, за да получи нещо по-голямо; как да добави някакви допълнителни неща в „сделката“, за да продаде идеята си и много други полезни трикове.

Сега вече, когато тя иска нещо, винаги започва с това какви ще са ползите за мен. Ако иска бонбонки, тя казва, че ще ми даде две на мен и освен това ще ми нарисува коте. Как да откажеш такава сделка? Може би тук е мястото да кажа, че джобните и домашните задължения не са обект на преговори. Всеки в нашето семейство си има джобни пари и ние със съпругата ми никога досега не сме заплашвали дъщеря ни, че ще й намалим или спрем джобните. Ако започнем да го правим, ще си отгледаме прекалено послушно дете, което ще е съгласно на всичко, само за да си получи джобните и нещата, които може да си купи с тях. Също така, всеки в нашето семейство си има домашните задължения и не получава пари за това. Ако искаме да наградим Кари по някакъв начин, измисляме дейност, която е извън задълженията й да си събира играчките, както и да си носи и отсервира приборите и съдовете, когато се храни.


Индивидуалност и свобода

Един от първите въпроси, които си зададохме с жена ми след раждането на дъщеря ни беше дали искаме послушно и покорно дете или свободно мислещо, със собствено мнение. Избрахме второто и не съжаляваме за това, въпреки че на моменти ни се иска тя ни да ни слуша малко повече. Това, което се опитваме да правим е да не йѝналагаме нашето мнение за всичко.

Кари почти винаги има право на избор от две или три неща, които сме селектирали предварително – какво да закусва (каша или плодове), къде да ходим след детската градина (на площадката или на детски център), какво да гледа на лаптопа и много други неща. По този начин насърчаваме свободата й и правото й на избор. Освен това, тя няма на кого да се сърди за направения избор, защото сама е взела решението, което култивира у нея чувството на отговорност. И това е нормално, защото свободата е неразривно свързана с личната отговорност.

Ако придобием и развием тези 4 умения у себе си, а след това и в децата си, това ще промени вашето и бъдещето на децата ви. Те ще се адаптират много по-лесно в забързания и сложен свят, а това ще ги направи много по-успешни. Няма да е лесно и ще отнеме много време, но ще си струва.

Източник: Мениджър нюз

Да поговорим

10 правила за парите

Новини

Мъжете, изкарващи повече пари в семейството, са с по-лошо здраве

Хранене

Специална система отчита парите, похарчени от учениците за храна

Да поговорим

Защо е важно да запознаем децата с финансите

Още от Образование

Момче свири на китара. Снимка: Getty

 

Заради лоши оценки, родителите ми изхвърлиха китарата

Дете, изправено пред дъската в училище. Снимка: Getty

Учителят се оплаква от детето

Има начини да накарате детето да заобича ученето.

Снимка: Shutterstock

Да помогнем на децата да учат

Съобразете и мястото, където ще поставите бюрото.

Снимка: Shutterstock

Как да изберем бюро за детската спалня

Дете, което не е доволно от краснописа. Снимка: Guliver / iStock

Детето пише грозно: понякога старанието не стига

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Лана Дел Рей

Снимка: Getty images

Гал Гадот. Снимка: Getty

Майка кърми бебто си. Снимка: Getty 

Момиченце, което си духа носа в кърпичка. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка кърми бебто си. Снимка: Getty 

Здраве

Могат ли имплантите да попречат на кърменето

4 въпроса към пластичния хирург

Гал Гадот. Снимка: Getty

Новини

Гал Гадот очаква четвърто дете

Папараци снимаха холивудската звезда в напреднала бременност

Момиченце, което си духа носа в кърпичка. Снимка: Getty

 

Здраве

Всяка хрема ли е заразна

Може ли цветът на сополите да е ориентир

Уил Смит. Снимка: Getty

Новини

Уил Смит: „Направих куп грешки“

Актьорът разказа за личния си живот по време на международния филмов фестивал в Саудитска Арабия

Семейство на разходка. Снимка: Getty

Да поговорим

7 прости неща, които ще направят децата ви щастливи

И са по силите на всеки родител

Двама тийнейджъри се целуват. Снимка: Getty

Да поговорим

Как да общуваме с влюбения тийнейджър

За да остане приятелски настроен към родителите и да разчита на тяхната подкрепа

Мерил Стрийп заедно със сина си Хенри и трите си дъщери - Мейми, Грейс и Луиз. Снимка: Getty

 

Новини

20 години по-късно: Мерил Стрийп мина по червения килим с четирите си деца

Актрисата се снима със сина си Хенри и трите си дъщери Мейми, Грейс и Луиз

Момиченце във възсторг от гледката. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Учените с отговор: Защо не можем да си спомним ранното детство

“Детската амнезия” дълго време оставаше загадка за науката

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Вероятно се чудите как да зарадвате преподавателя на вашето дете за предстоящите празници