Пускат в училище само 7 и 12 клас заради матурите

Твърде вероятно е останалите ученици да завършат годината дистанционно

Снимка: Shutterstock

Невидимят край на учебната година и отварянето на детските градини будят все повече въпросителни у родителите. Образователното министерство и Синдиката на българските учители работят по няколко сценария, а вчера стана ясно, че в класната стая може би ще се върнат само 7 и 12 клас, при това седмица преди матурите, след 26 май.

Идеята е да се провеждат единствено часовете по математика и български

Език и литература. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно. „Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви за Нова тв Янка Такева.

Социологическа агенция ще има задача да направи проучване сред родителите и учителите и чак тогава да се вземе окончателно решение. Притеснения има и у родителите.

От това, че децата трудно ще се справят с кандидатстването

До това, че няма да спазват дистанция. За да се намали рискът от разпространение на заразата, ключът е хигиената, смята директорът на 51-во училище в София Асен Александров. „Няма как да стоят 6 часа с маски. Ние да пишем, а те да ни слушат. Те са подивели тези 2 месеца“, коментира той.

Колкото до матурите - провеждането им ще бъде възможно при определени условия в извънредната ситуация. Вместо 15 души в стая от 50 кв м ще бъдат събрани само 6, а учителите ще дежурят като квестори вместо в два, в четири дни.

Текат разговори между социалните партньори и дали да бъдат отворени кризисни детски градини за работещите на първа линия, и едва след това да се помисли за приемане и на другите деца.

До 10-ти май ще бъде обявен и материалът, върху който ще се провеждат изпитите на база на проучване от училищата. В материалите няма да бъдат включени усвояванията по време на дистанционното обучение.

 

Коментари
Последни видеа