Помогнете на детето да научи дните от седмицата

А също и на смяната на годишните сезони и часовете

Снимка: Guliver / iStock

4-5-годишната възраст е най-благоприятна детето да научи понятия като „вчера“, „днес“, „утре“, дните от седмицата и сезоните. Защото тогава то започва да разбира ясно и да вниква в понятията за време, казва Светлана Пятницкая и в letidor.ru обяснява как да помогнем на малкото да ги усвои по-лесно.

Личен опит

Учете го на дните от седмицата на базата на неговия личен опит и емоционални преживявания. Например: "Всяка сряда с тате ходите на басейн“, „В събота е нашият традиционен семеен обяд, на който се събираме с баба и дядо.“

Отделните дни детето ще запомни лесно, след като знае, че в понеделник започна новата седмица, а неделята е ден, в който всички почиват. Ако пък пообърка сряда-петък, няма страшно – ще се научи, когато можете да го накарате да асоциира различните дни с различни дейности.

Календар

За да запознаете най-лесно малкото с дните на седмицата, месеците и годишните времена, ви трябва календар, листчетата от който се откъсват – той е нагледно пособие, с чиято помощ то ще разбере най-лесно как лети времето. Децата разбират бързо, че един лист от календара е един ден. Разрешете им всеки ден да откъсват един по един, в уречен час и обяснете, че цифрата на календара показва коя е датата.

Снимка: Guliver / iStock

Фиксирайте вниманието му на днешната дата, разкажете, че под всяка цифра са написани дните от дедмицата и месецът. Научете го да следи по календара колко дни остават до почивката или до празниците, в края на всяка седмица показвайте откъснатите листчета и го помолете да ги нареди в правилна последователност.

Стихове

С тях е лесно - има много стихотворения и приказки за часовника, за дните от седмицата, за месеците и сезоните – потърсете ги и ги разучавайте с хлапето, например следното:

Къде живеят дните

от Иван Кръстев

Живеят дните в дом голям

със седем стълби вити.

Той седмица се казва. Там

живеят дружно дните.

 

И седмиците имат дом

на четири етажа.

Той месец се нарича — щом

не знаеш, ще ти кажа.

А месеците? В дом те спят

с дванадесет комина.

До него води дълъг път

и казва се година.

Годината? Нима сама

живее в къща стара?

Не, тя живее у дома,

по-точно: в календара!

Игри на открито

Възползвайте се от хубавото време да поиграете на „Вчера, днес, утре“ с топка – подхвърляте я на детето и питате: „Кой ден сме днес?“ То лови, отговаря и при хвърлянето към вас или към трети играч, пита: „Какъв ден беше вчера?“ и т. н. Ако е по-големичко, може да пробвате и с: „Какъв беше денят, в който ходихме на гости у леля миналата седмица?“

Можете да задавате и въпроси като „Кой ден се намира между вторник и четвъртък?“, но пак, докато вниманието на малкото е заангажирано и с игра.

Кръг на сезоните

За да обясните нагледно как се въртят сезоните в годината, изрежете голям кръг от цветен картон и го разделете на 4 части с маркер. Нека и детето ви помага, като във всяка част залепвате картинки, които съответстват на различните сезони. Така малкото ще види, че пролет, лято, есен и зима се сменят винаги в една и съща последователност.

Голям часовник с цифри

Снимка: Guliver / iStock

Часовник с голям циферблат, задължително с цифри, ще улесни обясненията ви за часовете, като подчертаете, че голямата стрелка показва минутите, а малката - часовете.

Още по-лесно е, ако направите още един голям кръг, този път разграфен на 12 части с написани часове. Може да вземете две сламки или клечици - едната по-дълга от другата, да ги местите и да обясняваате - сега е дванайсет без десет, три и двайсет, осем и трийсет... Обяснете, че стрелките се движат с различна бързина - за час, в който има шейсет минути, минутната стрелка обикаля целия кръг, а малката стрелка минава разстоянието само от една цифра до друга. 

И час по час го питайте колко е часът в момента, в колко часа трябва да стане, за да стигне навреме в детската градина, в колко часа обядват в детската... Помогнете му да премества само стрелките на вашия нарисуван часовник, който може да украси и неговата стая. След като усвои часовете и минутите, можете да обясните какво е половин час и четвърт час, защо вечер казваме не 10, а 22 часа...

 

Коментари
Последни видеа