Тенденции: идеята gap year 

Полезно ли е детето да си почива 1 година след гимназията и как стоят нещата у нас

Снимка: Shutterstock

Сред учениците става все по-популярна идеята за gap year („празна година“ на английски), а именно: да се отдадат на едногодишна почивка между училището и кандидатстването в университет. Дали това може да помогне за по-правилен избор на бъдеща професия или затваря завинаги вратите към висшето образование?

Gap year се превежда дословно като „промеждутък“ и „година“. Означава да кривнеш от обичайното русло, да си вземеш дълга глътка въздух след завършване на училище, да си отпочинеш, да помислиш добре на какво искаш да отдадеш живота си.

На практика не е нужно да посветиш цяла година на търсене на себе си, понякога са достатъчни и две седмици, за да се пренастроиш, да рестартираш.

За старото поколение желанието на младите да направят пауза след гимназията и преди университета може да изглежда като проява на мързел и безотговорност, но всъщност не е точно така, отбелязва Рамблер.

Много, наистина много хора работят не това, за което са учили и не това, което им е по сърце. Често пъти и първоначалните им желания за конкретна професия, в която да се реализират, и целенасоченото подготвяне за нея впоследствие им изглеждат грешни. А някои при завършването си все още не си представят какво очакват от по-нататъшното си обучение.

Сложен е този период и този избор, и тогава е важно да се поддържа егото на абитуриентите, а не да им се налагат ултиматуми и потискащи изказвания от рода на: „Ако не влезеш в този университет, ще съжаляваш“.

В много европейски страни и в САЩ явлението gap year е съвсем нормално, и доста тийнейджъри не планират изобщо да завършват висше. Има много програми, които помагат тази свободна година да бъде прекарана смислено. Дават възможност да поживееш в друга страна, да поемеш временна работа, да изкараш някакъв курс, стаж, да опиташ нещо различно.

У нас през 2022 г. предстои да влязат в сила нови правила, според новия Закон за предучилищното и училищното образование, който разделя гимназиалното образование на два етапа. До 2022 г. зрелостниците ще полагат зрелостни изпити въз основа на учебните програми, по които са обучавани при действието на Закона за народната просвета, но след това се изискват зрелостни изпити на две равнища - върху общообразователната и профилираната подготовка.

Тогава ще се провеждат матури по български език и литература и по математика за X клас, които външни оценявания ще отчитат знанията за целия първи гимназиален етап до десети клас включително. Учениците ще получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап.

Снимка: Guliver / iStock

По желание те ще могат да положат и изпити по чужд език и дигитални компетентности. Всички ще имат възможност да избират – да приключат с първия етап на гимназията и да започнат работа, или да продължат обучението си до XII клас, както е учебния процес до сега.

Как ще сработи тази идея, ще стане ясно след време, но при всички случаи ако детето реши да си вземе 1 година за размисъл между края на училището и началото на висшето образование, нещата изглеждат сложни от всяка гледна точка, включително и финансова. Как да постъпим?

Преди всичко трябва семейството да си изясни как точно стоят нещата, като открои всички „за“ и „против“. Ако синът или дъщеря ви приведат разумни доводи за паузата от една година, обсъдете план за действие.

Какво точно иска детето ви? Може би то вече знае къде иска да постъпи, но е решило да събере сили преди напрегнатите години във висшето учебно заведение, или пък все още обмисля своето бъдеще. Важното е gap year да не отмине в безсмислени занимания – времето лети много бързо. Обсъдете и финансовата страна при ементуално пропускане на годината, поощренията и наказанията за отклонението от плана.

Например, може да платите пътешествие из Европа за няколко месеца, но да се уговорите, че след завръщането си детето ще си намери работа или ще отиде на курс за подготовка за кандидатстване в университет. Вашият син или дъщеря са вече големи хора, едва ли не завършени личности и имат право да решават сами своя бъдещ живот, но въпросът, който предстои да решите е важен, затова дайте шанс на детето си да поеме отговорност и го поощрете.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа