Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Кой е най-подходящ за тази възраст и кои са плюсовете и минусите

25 март 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Футбол, волейбол, баскетбол, джудо, тенис, лека атлетика… Изборът всъщност е наистина много голям, стига детето да има желание да спортува.

Но дори и да няма, би било добре родителите да опитат да го приобщят и спечелят за някоя от спортните дисциплини. И не, за да го направят шампион (а защо не всъщност), а заради доказаните многобройни ползи от двигателната активност – за здравето, физиката, самодисциплината, социалните умения и дори самочувствието.

Как обаче да направите най-правилен избор, ако детето е все още малко – да кажем около 6-8 годишно?

Ето плюсовете и минусите, както и някои особености на най-популярните видове спорт, подходящи за тази възраст. С едно изключение – плуването, което има толкова плюсове, че спокойно може да го добавите като основен или втори спорт, без да се замисляте.

Футбол

Повечето момчета обичат футбола. Е, има и изключения разбира се. Ако синът ви обаче настоява не само да рита в свободното време с приятелите навън, а и да тренира сериозно, имайте предвид, че подходящата за начало възраст е на 7-8 години.

По-рано няма смисъл, тъй като малчуганът ще се затрудни с едновременното усвояване на техники и правила.

В началото децата започват да тренират на малки врати и на по-малко игрище, като целите, които им поставя треньорът обикновено са напълно по силите им. Броят на малчуганите в един отбор също е по-малък и най-често всички деца се изреждат на различните позиции, което е добре, защото добиват по-цялостна представа от този спорт.

Но пък правят достатъчно упражнения, включително и характерни за този спорт, което е чудесно за общата им физическа подготовка.

Структурирана тренировка преди 12-годишна възраст е немислима, тъй като детето не е готово нито от гледна точка на невро-мускулната координация, нито като основни умения (сила, скорост, издръжливост), коментират специалистите.

Имайте предвид, че футболът не се счита за пълноценен спорт, тъй като развива предимно мускулатурата на краката, а се пренебрегва цялостната физическа подготовка. Ако детето наистина държи на футбол и се справя добре, хубаво би било да го съчетаете с още един спорт, който да наблегне на останалите части на тялото – плуването е чудесен избор.

Ползите от футбола обаче никак не са за пренебрегване. Този спорт благоприятства социализацията и екипния дух, учи на жертвоготовност в името на играта и избутва настрани егоизма. Освен това е на открито.

За сериозна състезателна дейност: навършени 12 години.

Снимка: Shutterstock

Баскетбол, волейбол

И в двата спорта децата могат спокойно да направят своя старт около 7-8 годишна възраст. В началото малчуганите тренират ​​минибаскет и миниволей.

За по-ранна възраст не са подходящ избор, защото точно както е и във футбола, детето все още не е развило необходимите основни умения и невро-мускулна координация.

И баскетболът, и волейболът обаче са чудесен вариант за активни занимания, тъй като развиват цялостно физически, тъй като в тези спортове се работи както за краката, така и за горната част на тялото. Освен това удължават гръбначния стълб и укрепват коремната област, което много помага за стойката и ръста.

Не на последно място - стимулират екипния дух и развиват прецизност, точност, комбинативност и бързи решения, съобразно конкретната ситуация.

За сериозна състезателна дейност: навършени 12 години

Лека атлетика

Може да се започне на 6-8 години, но само под формата на игра, защото детето все още не може да понесе продължителни натоварвания и усилия.

Леката атлетика изисква както невро-мускулна координация, така и метаболитни способности, които преди определена възраст все още не са развити, казват специалистите.

Причината е, че в организма на децата липсва ензим, наречен PFK, който служи за метаболизиране на захарите, което осигурява нужната енергия за дейности с висока интензивност. Именно поради този факт, тялото на децата е все още неподготвено да издържи на определен ритъм и интензивност.

И един пример, който ще ви даде по-голяма яснота. Представете си, че тичате с вашето момче заедно по алеите на парка. След известно време обаче се налага да спрете, защото детето все повече изостава и се изморява, тъй като не успява да ви следва.

Затова и в тази възраст заниманията по лека атлетика са облекчени и много по-леки и ненатоварващи. До тийнейджърския период те са по-скоро за обогатяване на двигателните възможности, като времето и усилията са съобразени задължително с възрастта на детето.

Ползите са много – освен, че се практикува на открито през по-голямата част от годината, леката атлетика осигурява и много добра основна физическа подготовка.

За сериозна състезателна дейност: навършени 16 години

Снимка: Shutterstock

Карате, джудо, таекуондо

Бойните дисциплини се наричат всъщност изкуства и това съвсем не е случайно. Причината е, че в подготовката се ангажира не само тялото, а и духа.

Не е добре да се започват преди навършването на 7-8 години, тъй като изискват (карате, таекуондо) много прецизна невромоторна координация, която е слабо развита под определена възраст.

А за джудо е необходима и известна сила, която детето започва да придобива чак на 8-9 години.

Бойните изкуства са много полезни при по-срамежливи и несигурни деца, защото им вдъхват увереност в способностите, а при хиперактивните помагат за овладяване на активността и агресията.

Чрез изучаването на определени пози, детето постепенно придобива знания, осъзнава и контролира своето тяло, което му помага не само в спортната зала, но и извън нея – за учебния процес например.

За сериозна състезателна дейност: навършени 11 години - за карате и таекуондо, и 14 години - за джудо.

Тенис и фехтовка

Подобно на футбола, баскетбола и волейбола, тези два спорта изискват определени умения, които малкото дете все още не притежава.

Освен това те са от т.нар. едностранни или асиметрични спортове, тъй като работят само върху определени части на тялото, по-специално върху един от горните крайници.

Тренировките могат да започнат още на 7-8 години. Преди тази възраст невромоторната координация, която е в основата на тези дисциплини, е слабо развита. Но е от съществено значение да се прави и обща физическа подготовка, за да се балансира симетрията на тялото, и чак след това да се учи техниката с ракетата или рапирата в ръка.

По отношение на ползата – и двата спорта са много интересни и забавни за малчуганите, а и развиват чудесно концентрацията и самодисциплината.

За сериозна състезателна дейност: навършени 10 години – за тенис и 8 години – за фехтовка.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа