Най-честите грешки, ако решите да спортувате, а сте бременна

Ето какво не бива да правите през деветте месеца, опитвайки се да запазите добра форма

12 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

След като премине радостта от положителния тест за бременност, лекарят потвърди хубавата новина и вече имате някаква първоначална подготовка относно това какво ви очаква през следващите месеци, се появява един леко страничен въпрос, който обаче често заема важно място в ума на бременната жена.

И той е много простичък, но със сложно изпълнение – как да запази добрата си форма, без да навреди на себе си и бебето?

Всъщност – има начин. И той е комбинация от здравословно хранене (без диети) и физическа активност (ако лекарят позволи).

И точно тук възниква вторият важен въпрос – какъв спорт или двигателна активност са позволени през деветте месеца? И кои са най-честите грешки, които е добре да знаете, за да стоите надалеч от тях?

Снимка: Shutterstock

1. Гимнастика у дома

Безспорно това е най-удобният начин за поддържане на форма. Когато решите да правите това обаче, първо трябва да се консултирате с лекаря си дали конкретно във вашия случай е възможно, и второ – да не се натоварвате изведнъж.

Правилно е постепенно да увеличите натоварването, дори и да сте били доскоро активно спортуващ. Сега ситуацията е по-различна.

Когато избирате комплект от упражнения за домашната гимнастика, задължително включете и такива, които разтоварват напрежението, особено в областта на гърба, и помагат да релаксирате пълноценно.

2. Следете пулса си

Това е наистина важно, дори да правите най-елементарни упражнения. По време на спорт сърдечната честота се увеличава и трябва задължително да я държите под контрол.

Максималната граница, която не трябва да се надвишава, зависи и от възрастта на бременната жена. При 20-годишните може да достигне 140-150 удара в минута, но над 35 години е добре да не надвишава 130.

3. Започвате без подготовка

Загряването е изключително важно, независимо дали спортувате активно или у дома, дали сте бременна или не.

Прави се, защото така подготвяте мускулите за предстоящото натоварване, което пък ви предпазва от евентуални проблеми.

Не е нужно да се изпотявате още при загряването. Стигат и 10 минути лека активност, за да подготвите тялото за същинската тренировка.

На финала задължително направете и няколко релаксиращи упражнения, които ще помогнат на тялото да се отпусне и възстанови силите си.

Снимка: Shutterstock

4. Слушайте тялото си

Задължително е да се научите да се вслушвате и съобразявате с тялото си.

То винаги сигнализира, ако има някакъв проблем.

Важно е да внимавате за контракции в долната част на корема, втвърдяване или поява на задух. В такава ситуация задължително спрете тренировката. А при поява на кървене, потърсете незабавно лекар.

Имайте предвид, че през втория триместър се увеличава сънливостта. Така че трябва да се съобразите и с това.

За да има полза, трябва да правите упражнения поне 2-3 пъти седмично, но само ако лекарят позволява.

5. Какъв спорт да изберете

За бременната са опасни онези активности, които включват скокове и бягане, тъй като те могат да причинят контракции на маточната стена. Също така трябва да се избягват спортове, които могат да доведат до травми, падания и сблъсъци (ски, бойни изкуства), както и тези с по-резки движения (тенис).

Много добър вариант са водните занимания, аеробиката, йогата, колоезденето и упражненията с леки тежести. Йогата е полезна и с това, че учи бременната на правилно дишане, което ще ѝ бъде от полза по време на раждането.

По материали от Mamma sto bene

 

Коментари
Последни видеа