2 важни правила, когато се спускате с шейна

Какво трябва да знаете и спазвате, когато предложите на детето това забавление

14 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Возенето на шейна, когато има хубав сняг, е любима атракция за най-малките. Но спускането с шейна от някой хълм е вече съвсем друго нещо.

Няма дете, независимо от възрастта, което да откаже доброволно такова предизвикателство.

Със сигурност и родителите си спомнят с умиление за веселите състезания с шейни, които са си организирали с приятели на същата възраст.

За да бъде обаче спускането не само забавно, но и без последици, трябва да знаете и спазвате две важни правила.

Първо правило: Предвидете нараняванията

Колкото и да е забавно спускането с шейна, то крие и различни рискове.

Които може да предотвратите, ако предварително помислите над тях и ги предвидите така, че да не се случат.

Инциденти стават най-често по причина на твърде високата скорост на шейната, пренаселените места за спускане или недостатъчно доброто защитно облекло.

Ето и най-важните съвети за безопасност:

- Малките деца не могат да управляват сами шейната, дори да седят в нея стабилно. Затова никога не ги пускайте по пистата сами, а седнете зад тях и здраво ги прегърнете.

- Може да ги оставите да се спускат сами, чак когато са в състояние да я спират и контролират. За което ще са им нужни още няколко години.

- В началото избирайте по-полегати склонове и по-къси писти, най-добре с по-малко хора. И се изчаквайте, за да не се получат неприятни сблъсъци.

- Добре огледайте дали по пистата няма камъни или други предмети, които биха могли да обърнат шейната и да предизвикат инцидент.

- Задължително облечете детето в подходящо облекло, което да го предпази от намокряне. Тези за планина и ски са идеални и за шейните.

- В статистиките за наранявания, краката и стъпалата са най-честите потърпевши при инциденти с шейни. Затова добрите зимни ботуши са от съществено значение, тъй като не само топлят, но и предпазват.

- Забравете за заледените писти. По тях шейните стават като стрели и скоростта им трудно може да се контролира. Най-безопасни са пистите със свеж и пухкав сняг.

- Пренаселените места за спускане не са подходящи за малки деца. Затова потърсете по-непопулярни склонове или леко наклонени горски пътеки.

- Когато купувате шейна или боб, обърнете внимание на уплътнението TÜV или символа GS (те показват, че безопасността е проверена).

- Гладът може да намали концентрацията на хлапето, а това е важно на пистата. Затова имайте готовност с лека закуска в раницата.

Второ правило: Изберете правилната шейна

Класическата шейна с облегалка е подходяща за относително твърда повърхност - например заснежените горски пътеки или алеи в парка. В дълбокия сняг обаче тя лесно потъва и е трудна за управление и издърпване.

Този тип шейна е идеална за по-малки деца, тъй като в нея те седят стабилно. Но повече от приятна зимна разходка в парка или по горските пътеки, не може да постигнете.

Шейните с волан и спирачки, както и надуваемите бордове са особено подходящи за леко наклонени склонове (не твърде стръмни!). Или за хълмове, покрити със свеж сняг.

Същото важи и за пластмасовите шейни тип „леген“, които благодарение на малкото си тегло и размер са лесно преносими и в същото време много удобни.

По материали от Famigros

Коментари
Последни видеа