Балансирай върху лента, опъната между 2 дървета

Новата забава на тийнейджърите – slackline

Снимка: Guliver / Getty

Виждали сте ги в парка – стъпили върху еластична лента, опъната между 2 дървета на височина 50-60 сантиметра, те пробват да балансират и да се задържат възможно най-дълго. Това е новата забава да тийнейджърите.

Тези, които пробват за първи път, успяват за секунда да запазят баланс. Лентата пъргаво пружинира, клати се, и колкото по-неуверен е човек, толкова по-бързо пада на земята.
Спортът slackline е сравнително нов у нас, но бързо набира популярност по 2 причини. Не изисква обособено оборудване, почти никакви умения, а с него се забавляват големи тайфи. 
Това е начин забавно да прекарат 2-3 часа на чист въздух в парка. Да разтоварят стреса и да общуват. Докато един балансира на лентата, другите бърборят.

Снимка: авторът

Забавляват се и семейно.
Ходенето по лента не е по силите на 6-7-годишните, но и те успяват за малко да балансират на един крак. Тейнейджърите пък вкарват елемент на състезание, за да вдигнат адреналина.

В превод от английски slackline съчетава 2 думи - slack - увиснал, слаб, и line - линия. Лентата е широка 2,5 - 6 сантиметра и е изработена от специална материя с метални нишки.

Доскоро лентите се купуваха по интернет или от чужбина, но вече могат да се намерят и в спортните магазини и у нас, тъй като новият спорт бързо набира скорост.

За първи път двама американски катерачи се забавляват и тренират да пазят равновесие върху плоско въже някъде през 1978 г.

Снимка: Guliver / Getty

Днес слеклайнът е не само забавление за тийнейджъри, а хоби и екстремен спорт, който записва и световни рекорди - за ходене по най-дълго и за най-високо опънато въже между 2 върха над бездната.

Най-популярното - ходене по ластична лента, опъната на височина 0,5-1м, което може да направите и на улицата, без каквито и да е специални условия.
Над вода - уотерлайн, също не налага обезопасителни мерки, освен ако екстриймът не е специална цел. Тогава ластичното въже предлага големи възможности.
Опънато на много високо - така нареченият хайлайн, е зрелищно изпитание. Ластичната лента се закрепя на голяма височина - например между две сгради или между две скали в планината.


Снимка: Guliver / Getty

Въжето може да се опъне не само на различна височина, но се натяга и с различна сила. От това следва, че може да се ходи с различни стъпки. Ако е натегнато силно като струна, се движиш по един начин, а когато леко виси, е различно.
Експертите все още не могат да постигнат съгласие по въпроса кой е бил първият слейкър, но са единодушни, че този спорт тепърва набира скорост в цял свят. Водещи са САЩ и Германия.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа