Фехтовката учи детето как да побеждава

Този вид спорт формира стратегически начин на мислене

24 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всеки родител иска неговото дете да бъде „въоръжено” с физически и психически качества, със самочувствие, комуникативност и дори шанс за успех в академичните среди. Звучи прекалено добре, нали? Всичко това може да се постигне и със спорт – фехтовка.

Тя е, разбира се, предимно физически активен спорт, но това, което много хора често пренебрегват, е ключовият психологически елемент - всяко движение на противника изисква бърза реакция. Съществено качество в тази игра е развитието на стратегически начин на мислене с цел победа, пише academyoffencingmasters.com.

С бързата игра с крака и динамични движения най-малките успяват да подобряват своята сила, издръжливост и координация.

Много хора дори гледат на този спорт като на вид танц, защото при фехтовката се прилагат елементи, подобни на тези при танците. А именно: усещане за ритъм, мярка, разстояние и скорост при движението на тялото.

При танца на фехтовката вашето дете упражнява своята ориентация, обръщайки внимание не само на това как е разположено собственото му тяло в пространството, но също и как е разположено спрямо опонента. Усвояването на това качество се смята и за важна първа стъпка към усвояването на един по-здравословен живот и също толкова важен урок колко ценна и невероятна машина е човешкото тяло.

Когато застанат срещу своя съперник на пътеката, децата започват да се учат да мислят независимо, да се фокусират и да развиват своята интуиция в движение. А това качество остава за цял живот и би могло да се окаже ключово както в социалните среди, така и в академичната и работната среда в бъдещето на вашето дете.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа