Как да накарате децата да заобичат спорта?

Намерете правилния подход за действие и успехът е гарантиран

26 октомври 2020 г.
Как да накарате децата да заобичат спорта?

Снимка: Guliver / iStock

Спортът е здраве и за това две мнения няма. Но притеснителна статистика от края на 2017 г. сочи, че близо 78% от българите не спортуват никога. Много деца, заради липсата на физическа активност и  некачествена храна в дневното си меню, все по-често затлъстяват в ранна възраст.
Ако вие сте родител и търсите начин детето ви да не попадне в тази статистика, то тук ще ви дадем няколко съвета, с които да събудите желанието у него да спортува. За да сте сигурни, че вашите малчугани ще растат здрави, намерете правилния подход за действие и успехът ви е гарантиран.

Правилният избор има значение!

Не се опитвайте да тласкате вашето дете към даден спорт, само защото на вас ви харесва или защото е прието така в обществото. Не е нужно спортът непременно да се упражнява в зала или клуб. Преди да се обърнете към професионалисти, започнете с тренировки на двора например. Това е лесен начин да разберете от кои спортове се интересува детето и чак след това да предприемете действие към нещо по-сериозно. Изборът на грешен спорт не само ще доведе до нежелание от страна на детето: това може да се отрази и на самочувствието му, ако то не се справя достатъчно добре.

Make it fun!

Всяка физическа активност може да бъде забавна. Дали ще поканите приятели на вашето дете, или ще се съберете с членове на фамилията - резултатът винаги ще ви хареса. Натискът и твърде сериозната среда не се отразяват положително върху лабилната детска психика. Не наричайте това, което правите, “състезание”, а по-скоро вид забавление, защото така определено ще се превърне в по-интересна за децата дейност.

Накарайте ги да се чувстват част от колектив!

Отборните спортове са много привлекателни за социални деца, които обичат да споделят заниманията си със свои приятели и връстници. Оставете конкуренцията настрана и предложете на детето си да практикува спорт, в който ще е обградено от приятели-съотборници. Ако искате да пробвате дали колективните спортове са неговото нещо, вземете една топка и се разделете на отбори за футбол, волейбол, баскетбол, народна топка и т.н.

Снимка: Guliver / iStock

От една страна, това ще му достави удоволствие. От друга страна: ще му позволи да се обгради с дейни деца, чиито занимания винаги ще са свързани с физическа активност и спорт.

Добър модел за подражание ли сте?

Подрастващите подражават на хората около тях. Това важи с особена сила за родителите. Личният пример играе ключова роля във възпитанието на детето. Затова опитайте се да споделяте физическата активност с вашите мъници. Може да започнете с каране на колело, топка на открито в двора или парка, скачане на въже и т.н. Моделът на поведение, който вие представяте пред вашето дете, ще бъде двигателна сила и за него.

Запознайте вашия малчуган със спорта

Ако детето ви е по-голямо и вече може да чете, купете му книга, която ще го вдъхнови. Децата обичат да имат идоли, на които да приличат. Помогнете му да разбере повече за даден спорт и за известните играчи и това непременно ще разпали интереса му. Ако пък все още книгите не са му по възможностите, то накарайте го да използва техниката си за тази цел. Пуснете му клипчета и записи на таблет, телефон или лаптоп.

В допълнение към това, ако вие самите сте фенове, заведете го на турнир и/или мач, защото еуфорията на терена трудно може да се пресъздаде. Отговаряйте на всички въпроси, които малчуганите ще ви зададат, защото именно новата информация няма да позволи на техния интерес да затихне.

Бъдете търпеливи

Децата за разсеяни и рядко приемат нещо, което им е казано, твърде насериозно. Затова бъдете търпеливи и полагайте по малко усилия, но всеки ден. Не се отказвайте и вкарайте деликатна доза строгост, когато е необходимо, защото децата рядко осъзнават ползите от спорта.

Мотивирайте и подкрепяйте децата си в тяхното начинание. Не забравяйте, че не всеки е роден олимпийски шампион. Победата е възможна, само когато детето я пожелае, в противен случай се превръща в самоцел и се губи насладата и позитивизма от спорта.
Ако все пак вашето дете не обикне спорта, не забравяйте, че има и други начини за раздвижване, които могат да са също толкова здравословни и полезни (напр. карането на ролери). Неуспехът не бива да е причина да не опитате. Затова грабвайте колелета, въжета и топки и се отдайте на няколко часа активни занимания, които хубаво ще ви изпотят.

Още от Спорт

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Изборът на спорт зависи и от зодията.

Снимка: Shutterstock

Спорт според зодията (Част 2)

Какво да тренирате – вие или децата, в зависимост от зодията.

Снимка: Shutterstock

Спорт според зодията (1 част)

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

10 ползи от йогата при децата

Снимка: Guliver / iStock

Подготовка за бременност и раждане в 5 стъпки

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

10 речеви умения на 3-годишното дете

То може да общува съвсем пълноценно

 

Хейли Джейд и Евън Макклинток. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Еминем стяга сватба

Хейли Джейд публикува видео, на което приготвя куфара за моминското парти

Млад мъж целува корена на бременната си жена. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Кой избира име на детето

Как да решим вечния спор, със съвет на психолог, свещеник и екстрасенс

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Методът Монтесори разглежда грешките като необходима стъпка за развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да позволявате на детето да греши

Ето каква е гледната точка на метода Монтесори

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Обикновено набеждават малчугана, че е мързелив и разсеян