Критиките през първите 3 месеца са фатални за бащинството

Младите майки трябва внимателно да подбират думите си

Илюстрация: Guliver / iStock

Една  азбучна истина, която често забравяме -  критиката към методите на възпитание и (не)уменията на младия татко, може да се окаже фатална и да откаже мъжа от опитите му да се включи в семейните дела, в отглеждането и възпитанието на децата. 

Това е заключението на американски семейни консултанти, които пишат книга за първите години от живота на детето. Те публикуват част от своите наблюдения и  изследвания, които се базират на работата им със 182 двойки в изданието The Economic Times 

Екип учени от Университета на Охайо наблюдава младите семейства от близо и така установява, че бащи, които в първите 3 месеца след раждане на бебето са били критикувани, са по-малко отдадени на бащинството си, когато то навърши 9 месеца в сравнение с тези, които са били хвалени и насърчавани за помощта си. 

Двойките, включени в проучването, били финансово добре осигурени и майката и таткото имали равни възможности да се включват в отглеждането на бебето. 
Проучването установило също така, че ако жената си позволява критики и нападки по отношение на партньора си, той се отдръпва и не поема своите задължения. Това от своя страна това засилва връзката на майката с бебето и укрепва взаимоотношенията им.

Съветът на експертите е, ако жената иска мъжът ѝ да не страни от бащините задължения, да не е особено критична и взискателна към него, особено в началото. И да следи за своите изказвания и поведение.

Още повече, че науката вече доказа, че бащата също страда от следродилна депресия, въпреки, че не ражда и хормоните му не бушуват като тези на майката.

Учени доказаха, че с този вид депресия се сблъсква всеки десети млад татко. Като някои са  по предразположени към нея, отколкото други. На първо място, това са тези, които по принцип са склонни към депресии или имат наследствена предразположеност. В групата на татковци с висок риск са тези, които постоянно не си доспиват, работят много и прекарват малко време със семейството.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа